問世27年微軟IE瀏覽器退役 外媒估日本將受最大衝擊

182 回覆
119 Like 1 Dislike
唔笑得日本美國佬自己都用緊xp啦
用開無問題就繼續用,改左出事停工幾日點撚算
當然定時更新先係最好,保安問題一被人HACK就唔只停幾日咁簡單
但對比冇包袱既中國,佢因為窮所以一跳就去左手機年代,乜野PC,floppy都未見過,我情願好似日本咁懷舊好過。最少市場可以自己去選擇,你想跟上世界潮流,自然會用新野。相反你仲想用粉筆既,咪繼續用囉,唔係全世界最靚既粉筆工廠唔會仲係日本
usb其實都out晒
係機都插得又易中毒
開個cloud有幾難
你驚外國server易被人hack同洩密
咪自己開發囉
早期 IE 啲 CSS、JavaScript 唔跟 standard,搞到好多以前開發嘅內部 system 都係只係 IE 先用到,用其他 browser 開會走晒位甚至用唔到

如果間公司有個 system 嘅 source code 都還好,如果個 system 係出面買返嚟嘅,間 software 公司執咗 / 個 system end of life 咗嘅話真係有排搞
而家啲printer可以一次過scan入電腦同email俾埋對方
反而fax我真係唔知對方會唔會收到
條數點計出來?全球市佔率得返0.64%,但又有 49% 日本公司用緊 IE
唔怪得支那咁易偷到外國啲機密資料
唔特登轉係因為換system要錢姐
用落冇事冇幹無啦啦使舊錢托咩
香港其實都大把,有D係落後到文件唔收email唔收fax,係一定要實體寄過去
仲要粉筆黎做乜
學ive咁乜鳩都掉上個drive度等學生自己上去download upload
不過唔知而家個portal仲係咪只對應ie
真,日本on99
好撚鐘以用ActiveX,乜9野都係 web login
然後launch 個local application
睇下佢點死
反而bno補文件send email已經搞掂
uk呢方面好過jp
你計下用粉筆條數同買個cloud條數對比下先
都係果句,呢D野用得好地地果陣唔會突然搵舊錢去換,除非好似呢次IE咁大單野唔轉唔得
而家好多都用e-fax
向下兼容 其實無問題
如果 windows 收皮,有幾多公司受影響?
有好多on99 activeX 之類插件
IE先用到
內容係日本人自己講
日本之前係咪有個IT大臣話唔識用電腦
日本銀行系統直情世界級要保育
真係唔知連燈仔憑咩笑日本不思進取

明明floppy香港政府都有份用緊,孽瘤早排先出文屌過政府居然重有讀報官

日本探討緊藥用大麻合法化,香港就話要禁CBD

講不思進取香港一定唔會輸比日本
其實係,衰d講,用window既人有幾多upgrade左win11,原因一樣,用開習慣左,怕升左有野做唔到,怕唔好用。所以某程度上依家microsoft咁做最好,唔再support迫你地轉
依家反而係睇佢地要用幾耐去改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞