問世27年微軟IE瀏覽器退役 外媒估日本將受最大衝擊

182 回覆
119 Like 1 Dislike
屌要轉有幾難

IE 先天不足7到喊
政府啲網頁好似仲要你人手去tone返啱個browser
日本no IT
日本重用緊floppy disk
仲有得賣
你知唔知到而家為止
build日本啲system仲會畀client落特別order要對應IE㗎
日本警察重用緊floppy disk
日本係不思進取嘅表表姐,韓國日日面向國際賣自己文化娛樂去國際,日本仲閂埋門打緊飛機
Winxp都係咁
要轉有幾難
就係好多app係就ie寫,其他browser 1行就炒晒粉,唔額外掉錢出黎邊個會攪d 工作量大又易落鑊既事
其實韓國都用好多IE你打錯飛機

喺韓國生活令人覺得煩嘅6件事

喺香港大家最常用嘅瀏覽器一定係Chrome、Firefox或者Safari,不過喺韓國佢哋反而仲用緊IE!

所以小編喺韓國讀大學嘅時候真係覺得佢哋呢樣嘢好麻煩,韓國嘅學校有自己嘅內部軟件管理學生嘅資料,例如睇成績等等,不過淨係可以透過IE進行,小編都相當無語。

如果大家好似小編咁係MacBook用家嘅話,分分鐘要向其他人借電腦先可以上到學校嘅內部網站。

唔單止係大學,連政府機構(保險、出糧、税款),包括網上銀行,都淨係可以用IE瀏覽,可能係因為韓國嘅保安系統淨係適用於IE。

我哋唯有期望下呢個國家以後可以對Chrome、Firefox同Safari嘅用家友善啲,不過之前微軟就宣布咗唔再支援IE瀏覽器,可能韓國都會開始接納其它瀏覽器?
戴返頭盔先,篇嘢2年前
依家可能已經支援咗其他瀏覽器

https://www.creatrip.com/zh-HK/blog/8442
IE唔係無痛轉edge咩
唔早d轉只會架床疊屋,更多錢晒係無謂地方
老闆vs員工 啦咁就
啲銀行分行仲用緊黎傳資料
你知唔知日本
有d地方機構仲用緊3.5磁碟交收資料
好記得十幾年前主流仲係IE
用firefox同chrome係入唔到學校網某啲function 一定要用返IE
政府仲用緊fax添
日本啲IT真係好落後
咪話browser,就連security都可能仲係用緊好耐之前嘅思想
廢老國家
唔好笑其他地方
香港政府部門同醫院
仲有私人公司好多貨倉
都仲係用緊IE 去 run program
fax好正常啫
歐洲球壇幾千萬嘅交易都用fax
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞