裝修材料係唔係貴咗好多?

60 回覆
1 Like 12 Dislike
你都on9 . 每樣野都加撚哂價. 你唔知價唔好當人呃你啦柒頭皮
呃人係裝修佬必殺絕技,咁係點搵錢,糖衣炮彈真係見唔少,又話幾錢一工,收錢嘅係6-7折,佢哋壓班師傅啲錢夠養家
6-7折
見到6-7 折呢句野都廢時再理你 咁撚on9 都唔知點溝通, 你覺得裝修呃你係你既事, 裝修佬同你做一日野, 9粒鍾收你千幾蚊, 你都覺得人地係呃你, 你咪自己做 你估好幸做你生意?
近期可能好返少少
三四月果期船都要搶櫃,炒到好貴聽講
我咁啱好彩新年前裝修完
但有啲defect 件等到四月先收到
果期聽好多人同裝修佬嘈運輸費
你應該係裝修佬,師傅打日工當然要比足呢啲血汗錢,係叫佢嚟做嘅判頭壓價呀,亦有行內人報大工出數而搵中/細工比判頭食價
其實行內好多都真係「報」大工
中工/細工做衰左,咪要大工執手尾囉, 無風險嫁咩?
同你有親?全部同你做成本價做好無
材料無乜大升,係金屬料貴左。
主要係物流方面貴左,因為改左船運,之前可以傢俬廠生產完直接去駁車去香港直接上樓安裝。
而家改船運,又要運上船,又要落船再裝車,攪到時間耐左,加埋搬上搬落多左撞爛撞花風險
呢d 都係一筆過費用姐. 影響應該不大
全球通脹確實令好多原材料升唔少
陸運開番好耐喇,我上個月頭啲傢俬都係兩日落到香港,運費就真係貴咗成倍
不過都仲平過年頭船運
都唔明仲要呃呃氹氹幾耐
我話而家仲拖緊嘅裝修佬冇生意冇錢找數所以拖得就拖,要運要做傢俬點會冇方法,再講多又俾人話阻人搵食
咁講就... 奇實部商業活動都呃人
無奸不成商,睇吓邊個夠料控制大局,有財力或有性格師傅就唔會就範,有料嗰啲要判頭請食飯添,最慘好多師傅爛賭爛滾冇錢剩就焗住唔按正價開工
咁又何來呃人, 你都識講邊個有料邊個話事
陸運個價同船運差唔多wo
依家大陸唔比你直送
下下要經兩三個接駁去防疫搵錢
個個位都有油水,邊有咁快完

*公司長期有搵中港貨運,運費比上年貴咗兩三倍
依條水有排玩
如果你係第五波之前傾好條數
而家埋單就唔係差少少

一係就嘈緊運費
一係就收唔到貨

我聖誕果時訂既日本傢俬都可以四月先到貨
裝修有咩原材料啫:
英泥,
沙,

磁磚,
銅水喉
電線
鋁窗
油漆
浴屏
潔具
木板
燈飾
冷氣機
運費
人工
保險

有邊樣無加10%以上?
全部物料因全球運輸成本已加晒價
白鋼同銅由2020開始已經坐緊過山車
物流係貴左
料錢係貴左
鋼材料貴左好多,訂一套沙井蓋都要6000幾,仲未計師傅
啲9upper來來去去都係幾句
你覺得師傅貴,唔值,可以比多幾間同搵朋友介紹
但材料無得呃,上網無秘密
之前係貨運問題拖得耐而貴
朋友細佬做裝修幫佢屋企人整應該唔會講大話
我無理上面堆廢話,有做開工程一定知邊啲係9up
得保險冇加
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞