裝修材料係唔係貴咗好多?

60 回覆
1 Like 12 Dislike
話說屋企住咗好多年,最近諗住大裝,但啲friend就話因為通關問題所以啲材料費貴咗唔少,而且材料到貨期好飄忽,啲師傅做一日又等三日咁,出去租又要預長啲時間,堅唔堅
材料就應該唔使等,大陸造傢私運香港就耐左
即係前期無乜大影響,到後面開始裝傢私就慢咗?

價錢方面呢?有冇話加咗好多咁?

屋企唔到500呎,係唔係大概預$1000呎咁?
如果師傅剩你做你一間,整體都唔會耐好多,傢私要多d時間運咪早d訂,價錢方面都無聽到話貴好多
唔該晒巴打
e家乜都同你講貴咗,反正你唔知價,
有水魚唔割,對自己唔住啦
新年之後好多都落唔到香港
轉坐船運費貴咗好多
無計啦,屋企人同身邊朋友都無裝修過,裝修依家嘢又海鮮價,唯有上嚟問問,同埋周圍格吓價囉
我個friend都係講差唔多,不過上面巴打就話無

可能真係好睇揾邊間裝修掛

其實有冇話係點預要幾錢咁㗎
師傅同材料只有下調,但手工、處理手法已經上落好大,千祈唔好急,合約寫清楚條款,材料標準及收貨要求,呢啲唔係一般冇經驗嘅業主可以駕馭呢啲師傅
唔關海鮮價,你千奇唔好比佢D加多少少整好靚D呃到,因為e到多少少,個度多少少,條數就好大煲。實質其實e季好多嘢其實來貨平,尤其是大陸貨佢哋要錢唔要貨,不過大家覺得加價係應份,無理性去諗因由
唔該晒咁多位巴打

咁等我同屋企人出去問問價先,到時再上嚟俾大家睇睇俾下意見

希望唔會俾人揾笨啦
唔好格價太利害,合理價錢就係,佢哋呢行慣咗睇人食,當年自己為咗維護權益,上庭有2-3年
依個都啱,一陣爛尾仲大鑊
太監教人扑野
油漆料貴咗2-15%
師傅同材料只有下調???
條友真心弱智
又唔google 下, 係度亂up 24
第一,唔係通關問題,係原材料價格問題,例如銅鐵石
第二,d裝修佬坐地起價就梗㗎啦,但係都要話手工好先得
其他材料都貴咗好撚多,不過連登仔一定又話師傅呃鳩人架啦
呢度好多aa 喺度等運到,通常呢批人有同裝修佬合謀搵食架,裝修市場淡到仆晒街,另全世界都經濟大倒退,正所謂賤物鬥窮人,知彼知己就係談判嘅技巧
而家係就係全世界經濟大倒退
但問題係全世界都滯漲呢
就睇吓裝修佬想唔想搶生意,攞返份人工好過食白果,當年裝修佬為爭生意就低價接單而慣性睇人呢食,獅子開大口或玩技術嘅當然同佢上庭爭辯,其中一個坦白講因澳門搶高哂師傅人工,接受佢加多每工200蚊,有商有量而合情理,工程順利完成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞