有網民唔知蝦腸生係背脊,不恥下問「啲蝦背脊有黑色野係咪正常食得?」,被其他網民嘲「而家啲後生真係乜柒都唔識!」

240 回覆
29 Like 66 Dislike
Exactly.
你睇下D 移民group 都知, 有個移民加大拿group 先好笑
下下見人問野就笑人伸手黨, 又叫人睇佢個版主果D 亂到仆街的片
但一開笑咗, 條條片都個幾兩個鐘但重點唔係係邊

最後搞到個group 極少人問野
變晒最後淨係識分享成功個案然後恭喜前恭喜後
成個垃圾支那誇誇群咁
正常煮前會挑走佢,不過街檔就未必會挑
西瓜係紅色 蘋果係白色
上面有一堆 google 專家叫人點點點好撚易架
唔知的一定以為自己靠識google search 每年搵幾千萬
老過佢就上過佢
問之前要check身分證先
少少蝦屎食咗ok嘅
但唔係咁撚多囉
如果你係老師走去問個學生就叫不恥下問
咁你又問咩 唔識google
成個香港都係咁 前2日先講完
屌完串完你一輪又唔答,高高在上 沾沾自喜好撚威咁
同一問題去台灣支那group 人地會好聲好氣答
成日笑支那乜乜柒
sor 係分享資訊呢方面,某程度上香港人仲自私過支那人
我同意,我意思係呢d knowledge 根本唔值得打飛機。
依家科技發達,真係要學容乜易,即使班友嚮度笑尻人,但真係要學ge,其實好快pickup到
唔知蝦腸係乜嘅唔會第一時間諗到個背字先
你搵蝦 黑色 一大堆content farm要filter走
用你個keywords搵 有幾個話係蝦腸 有幾個話係運動神經
咁邊個先係常識
題外話

我岩岩真係 “蝦 背面 黑色” 係搵到
呢間野都幾癲, 一次過俾咁多尿個客食都夠膽死
ok u win
我只係想帶出個point 係唔係樣樣野都可以google 解決
咪就係
明明好簡單答 就解決左問題
係要恥笑人拎優越感

香港版就係 問題-->恥笑
其實都唔只係facebook,現實都特別多呢啲人,答人問題點都要串人兩咀先來顯得自己識得多,但其實只係咁啱佢做過呢啲所以識咁解,唔關見識廣事。

有時都唔明你覺得人哋on9問埋啲common sense你咪一句起兩句止或者唔答囉,有必要串人兩句至答?講真係人都會有一啲範疇係自己弱㗎啦,將心比己你自己弱嘅位走去問人你都唔想有hard-feeling。成個風氣就係想搞到人乜都唔好問,對成個社會好唔健康。

但當然有啲就太過rely on人哋嘅重犯唔識自己解決問題嘅就唔好答太多等佢自己google啦,呢啲人又係搞爛成個風氣。
咁梗係啦

所以我真係覺得問係冇問題,起碼佢肯去諗野。
有d人講到好似香港十個細路九個會幫屋企煮野食,係咪活嚮平行時空
好多老母根本連蝦腸都唔挑 / 買急凍蝦球,一野掟落去炒尻完就算
我當條友真係唔諗到個背字
原PO條友有提及既關鍵字係"蝦,有條黑色野"
轉返書面語 "蝦 黑色條狀" 拎去GOOGLE第一個就已經有講係乜

明明呢啲人擺明係伸手黨 大家居然會唔屌
入連登某啲圍爐POST POST頭已經有晒資訊 都硬係有啲ON9仔唔睇POST頭 走去留言問多次
條友如果上連登問咪一樣比連登仔恥笑
連登根本網絡縮影 成日小眾小眾 其實大家一撚樣
食呢間嘢嘅人真係正宗食開屎
你如果有個煮食集中討論區。
FAQ第一版有講蝦腸我都會同意。
根據你個邏輯,其實真係唔需要問野,90%問題的答案其實都google到
證明咗而家圍屌嘅現象已經乞人憎過ask dumb question
你話好多人問蝦腸係乜就話煩 但實際又唔係
咁快快手答完就得啦
而家social media文化就係成班人餓住搵嘢嚟反射式comment同屌
咪發到咁大
香港人 正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞