26電單車討論區[117]

1001 回覆
5 Like 7 Dislike
頭盔王前幾日有預約幫你check車
想問下各位CHING
新仔就嚟開始學

想買定個頭盔,早兩日去過幾間舖望左一陣後揀左幾款後出現一個問題就係
內置個塊墨鏡其實有冇用多?
本來無諗呢點但見人講有用,但有D人又話無用

想請教一下
我自己就會簡啲無內墨鏡嘅款 因為輕啲
其實買乜都無所謂
你買瓜皮戴都得,有事起上黎自己承擔後果

講幾個實例你聽:

前幾日有個唔記得係台灣定支那定印度既騎士攝車跣呔,跌左係地再比架大車碌過個頭,個騎士竟然無事企得返起身,雖然唔知佢個頭有無其他傷勢,但唔係車爆頭已經係執撚到。當時個騎士係戴fullface,我諗佢戴半罩應該頭都爆開

有個台灣大媽揸綿羊,望都唔望後邊就cut線,後邊又係一架大車,大車收唔切一野隊綿羊尾,大媽成個前拋,係地下跣住去咁磨左8-10米先停。個大媽最後重傷死唔去,下巴聯針,鎖骨斷,胸骨斷二條,左右手手掌加手指磨到爛晒。(個大媽係半罩+無手套,條片我係台灣youtuber 康康嘴機車度睇,睇過一次,之後想搵都搵唔返)

所以做人做鬼自己揀
真係咩車都戴full face
咁咪可以順便整容整下巴囉 有錯喎
講真fullface + 全指手套係基本
物色緊啲上半身護甲,睇緊背心款同長袖款
(好撚熱..)
依加我都係出車山路先著甲

多行公路搵下景點打卡果d我都癈事著,著條牛記算

夏天揸26真係折磨黎
心大心細緊著唔著短褲
諗諗下都係算
有得揀一定係長褲
但我短途返工都係著短褲

風險自己評估啦
未試過就唔好,試咗返唔到轉頭
算啦都係長褲算
萬一英勇奶嘢都叫有層嘢
科屎,2020年0手,42xxx公里

買的話大家覺得值幾錢?
揸KTM著過一次短褲之後,以後天氣一熱例牌短褲
怕唔怕落雨天後 路政鳩鋪瀝青 搞到彈起石仔落對腳度
之前我50km/h派車,著布褲,成條褲管劏開兩邊
個傷口成個月先埋口

真係著,我諗要牛記先可以保護到
巴打係平時都full face +全指,護甲同電單車鞋高速先著?揭面盔點睇?
多隻香爐多隻鬼,萬一真係岀事下巴個扣爆開磨下巴冇為喊
我過唔到自己個關,學車到依家除咗考車個陣帶過一次開面,其餘時間都係full face
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞