點解依家啲廠咁鍾意抄Apple Keynote?

91 回覆
135 Like 21 Dislike
點會
以前啲字密密麻麻咁
依家變咗graphic易睇咗,邊個格仔大啲就係重點
你張圖唔夠代表性
事實上Windows Phone 8.1已經有透底
MS用完 咩都帶動唔到,自己唔再用
Apple 用完十幾廿間公司照抄
結論:Apple 抄人
其實apple 最勁地方係整合而唔係發明,初代iphone 都係將現有技術整合,再用最好既方法present 出呢。

不過Tim cock 接手之後就變成整合唔同產品一體化
widget?
camera night mode?
Mac OS X Tiger (2005)?
講緊手機又講電腦
ifun真係fun
Apple 明白
consumer只需要知個feature (除非講緊粒U)
個spec details係其次 亦顯得更高級
仲focus Apple係咪第一個搞既人
根本錯哂focus
痴線咁都可以屈我
我講緊Keynote slide,#12就講OS UI,我都冇反駁啦
科技公司本來就係鍾意抄來抄去
做某公司fanboy先最ON9
一直都係咁,
其他廠無呢種能力就要等apple出完再抄
唔淨係呢頁
其他tech公司嘅發布會已經全面跟哂Apple Steve jobs 式
尤其大陸廠
其實幾好用
一目了然
相機鏡頭又靚
可惜佢自家app都唔撚理先激氣
這就是Microsoft
consumer product 零consistency
眼高手低
以前簡簡單單但好撚型棍, 依家花呢碌咁好似好多重點, 但又搵唔到重點
有咩唔係抄 Apple? 始終係行業領先者
唔係加啲硬件 同 未完善既 「新功能」就叫先進
但 An 狗係唔會明 膚淺 既一群
MS 有美學?
人唔笑狗都吠
懶係informative
但講真apple都好柒
以前Vista係幾靚嘅
想攻佔tablet市場嘛
但直到依家Windows tablet experience都係好差
因為真係冇嘢好sell
遲出就叫做完善 ifun藉口一蘿蘿
比多啲時間你做功課都唔double check答案就死得啦
相機夜拍mode抄完遲出 不見得效果好過an
肥Phil話想抖下 唔再行咁前
Windows Aero個毛玻璃效果真心好正
不過Vista當年行得太前 無咩機support到佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞