空櫈,好似講緊日漸蕭條嘅香港

55 回覆
2 Like 31 Dislike
夏韶聲唱果首空櫈,好似形容緊某執政黨同香港人嘅關係,真係有啲巧合。
作詞:林振強 作曲:林敏怡

一張丟空了無人坐的凳
仍令我再不禁地行近
曾在遠遠的以前
這凳子裡 父親仿似巨人

輕撫給腰背磨殘了的凳
無奈凳裡只有遺憾
在遠遠的以前
凳子很美 父親很少皺紋

獨望著空凳
願我能再度和他促膝而坐
獨望著空凳心難過
為何想講的從前不說清楚!

曾懶說半句我愛他 懶說半句我愛他
過去我說我最是要緊
今天發覺最愛他 呼叫永遠也愛他
聽我叫喊只得一張空凳

獨望著空凳
願我能再度和他促膝而坐
獨望著空凳心難過
為何想講的從前不說清楚!

過去我說我最是要緊
聽我叫喊只得一張空凳

過去我說我最是要緊
聽我叫喊只得一張空凳

推下先,有負皮即係好care。
好care就繼續負皮嘛。
今日推多嘢,同香港某啲地方嘅空蕩好似。
唔好藏頭露尾齋負皮,可以入嚟挑下機。
又係時候推下,唔知有無唔忿氣負皮者入嚟挑下機。

“聽我叫喊,只得一張空櫈!”
點算?政府無晒收入個庫房都吉吉哋,無人理佢連戰都無得佢統.....
Hello黨棺,負皮唔足以發泄你哋嘅無奈,成個城市嘅人包括好多你哋啲𡃁都......走撚晒,真係得返一張空櫈。
果句“一張丟空了無人坐的櫈,仍令我再不禁地行近.....”
行近都無用啦,走撚晒無人再聽你老點鳩噏啦。

下世唔好再作惡做黨棺啦知無?
推到有契弟賤婦入嚟再負皮挑下機。
借來的美夢
樓主係知首歌原本係講父子關係?
當然你拎黎比喻家陣香港個低壓環境都得既
佢都俾外星人洗咗腦啦
無錯,主題講父子。
但講好多關係其實都通,試下將啲我呀他呀父子呀換晒做阿媽呀男友女友甚至城市記憶呀,都無違和感。
最緊要係呢種人去樓空人走茶涼其實就係今日香港寫照。
如果得閑又知邊度多五毛出沒,麻煩推俾五毛睇,六月香港抗爭3周年兼走資走人走到水深火熱,攞下景兼贈慶係少不了,多謝合作。
講到洗腦,點夠共產黨咁出類拔萃?
繼續推。
推呀通色老屍stalker
Hello五毛,唔使咁激動,都係開個新戶口留下言打份工啫。
多謝你入嚟問候,都代我問候伯母。
對住一個空蕩嘅香港,老共嗌到聲嘶力竭都無用,就好似歌詞咁講:只得一張空櫈~~~
稅又收唔足,BNO同外資又走撚晒,年青抗爭者一係被消失晒一係流落外國,無得再搵人打同出氣,有啲嬲嬲豬都好正常。
得閑留言搵我飲茶。
樓豬我都幫自己推一嘢
再推多嘢,推到五毛入嚟挑機。
香港而家越嚟越似一張空櫈
無人
無錢
得返建制
成個場景空蕩蕩
真係咩都無
百無了。
繼續推,五毛契弟八婆快上水。
呢排有啲新聞爆料話權貴爭落錢未有得還,幾廿萬數都未找到,睇嚟啲水都好緊下。
真係錢......又無,𡃁......又走晒。要人無人,要錢無錢,仲要隨時清零兼封城。
“獨望着空櫈,心難過~~~~~”
Empty, nothingness ,真係百無.......
五毛welcome入嚟抒發下被拖糧嘅感受。
歡迎負皮,順便入嚟挑下機。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞