點克服感情潔癖

44 回覆
81 Like 8 Dislike
早排識到個人,同佢曖昧咗一排之後發現佢哩段時間唔止同我曖昧,嗰刻忍唔住覺得佢好噁心同好抗拒佢,對佢既好感亦瞬間清零到唔想再聯絡

我理性上知佢冇做錯,單身對任何人都冇承諾其實點玩都冇問題,日後拍拖同其他人清得乾乾淨淨就得。只係我心理問題接受唔到,係過程入面釣住幾個人黎慢慢揀,等到揀好就將其他對佢有好感既人一腳踢走,同玩弄感情有咩分別?個行為冇顧慮過其他人感受。無論係男定女,我都覺得個行為好自私

但既然日後可能會繼續遇到咁既人
我想知有咩方法可以調整個心態去接受哩樣野

利申我一次淨係可以專心對待一個人,睇清覺得唔啱先再next
我知咁係又慢又傻,但咁做我覺得比較尊重對方同自己都心安理得啲
影你俾條巨根佢睇 包佢即刻沉
你冇本事同事溝幾件姐
人地有wor
真係冇份工已經忙到得閒死唔得閒病
如果要好似佢咁一次過應付幾個人問心真係冇咁既本事
一係認命做比人揀果個
一係揀毒撚
其實無咩問題架
咁依個都係你擇偶條件黎者
咁你要求高d只係會有個唔好處就係可能符合要求既少左囉
只要你唔介意單身謹慎選擇有咩問題?
分開囉
我唔係介意做俾人揀嗰個,再者一向都係你揀人人揀你
只係我接受唔到魚翁撒網式既玩法
可以同時對幾個人都有好感都幾濫吓
咁你咪掉轉諗辦法令自己有魅力到佢淨係Focus你一個囉
Me too 所以唔溝
出得post都有答案
唔係擔憂會唔會揀我定其他人
就好似之前試過俾人追,嗰個人表白嗰時一聽到佢原來追我嗰段時間係有同其他人聯絡,對佢既好感一樣即刻跌到谷底所以冇accept到
比較似係我對咁既行為有偏見,覺得會咁做既人冇同理心
由處理焦慮依附 逃避依附 強迫性傾向 著手
你要活係自己既世界係你既事
就係唔想咁所以先想改變個諗法
太過理想主義、保守同好似上面咁講有強逼傾向
發現到問題所在,但未知要點先改善到
係有逃避同強迫
搵專業人士處理原生家庭帶俾你嘅創傷同不安
be dirty
姣仔,玩弄毒撚感情練手感
咁情況就算一齊左都係會疑神疑鬼唔會開心最後分手
如果你係認真嘅可以放棄
如果諗住拍下散拖咪扑左先算
唔同你deeptalk點拎到你信任令到你以為你係unique嘅一個
抽咗㗎喇,同埋其實都過咗一段時間
嗰刻已經死心咗8成,有強逼自己正面啲去諗
之後發生咗啲事就死埋嗰2成,朋友都做唔返
只係有時會憶記起所有野,反省過係自己觀點出問題先黎出po想揾方法去改善

因為你冇同佢講心底話令佢冇安全感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞