16GBram其實就足夠了,64GB真的沒必要!

47 回覆
6 Like 81 Dislike
其實你知唔知ram既作用係乜野
ram既中文名係暫存記憶體
個概念就好似你坐係張書枱度做野咁
你個人就係個cpu同gpu
你既書櫃,書包,文件夾,櫃桶就係個硬碟
而ram就係枱面
ram愈大等於張枱愈大,咁你就可以放愈多野係上面

而上面講緊既打機用16就夠係因為隻game需求再大都好,只要你放到上張枱,你就可以處理佢,如果張枱唔夠放,你就處理唔到佢。相反,張枱再大都好,你都係處理緊果舊野,張枱幾大都好佢都唔會幫到你處理佢,佢只會提供足夠既空間比你。
32GB打爆+1
遊戲:16Gb;
window:64gb(沒有足夠的記憶體)
chrome: 128gb(記憶體失敗)
留意返,個標題我只係轉貼自facebook開post嗰個人,除咗加多咗個ram字我無加到任何野,16gb ram夠用並唔係我意見
大量抄/backup files,多RAM 少RAM分別超大,16激簡直狗都唔屌(過files 簡直惡夢)

另外習慣用多重加密解密動作,如在多core CPU,多RAM 少RAM分別都好明顯

可惜32 GB RAM 一直冇壞,諗唔到藉口upgrade
用ie run
16gb ram 開多幾個tab都冇左啦
開廿個vm掛機32g ram根本唔夠
宜家ddr4咁平是能但啦
其實掛機有咩好玩
386MB ram其實就足夠了,16GB真的沒必要!
入面內核唔係一樣架咩 其實點解chrome會玩到咁
問過 Minecraft 未
本身用緊16gb ram都唔覺太太問題
但WFH果期一開住幾隻engineering software即刻出哂事
果斷買多兩條16,加埋48gb先覺得岩岩好夠用
只係差果 200-500 蚊
一炮過加盡佢好過

如果無錢就唔好換機啦
用緊32gb + 2060 打battlefield

雖然長期只係用到 24GB 左右 但fps 係有快過單條16gb
雙通道快d
要跑 rendering 行 sims 就多多都食得晒
google廣告公司,心照喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞