狗仔品種殘酷二選一

1001 回覆
8187 Like 4332 Dislike
哥基
天生活潑好動 近年好多人養
除左嗲人既時候會扭到條肥腰之外
最標誌性係佢個屎忽
以前英國皇室都係養佢架

柴犬
日本傳入黎既品種,一樣精拎好動
見到鐘意既人除左有招牌飛機之外,仲會笑得好衰好可愛係養狗人士既熱門選擇之一
建議八哥
一定係哥基, 柴犬好難教又串,對其他狗好AGRESSIVE
柴犬垃圾狗
哥基係殘疾品種,唔好推廣啦
貴婦
香港最常見既品種,聰明 友善
打理得好既話可愛程度絕對唔輸蝕

比熊
同貴婦好相似,但毛比貴婦易打結
最標誌性係圓碌碌既貢丸頭
吓?有咩典故
慢慢黎
柴犬係出名難教固執,不過由細開始俾佢多d 社交下都幾nice架
淨係知芝娃娃排最後
其餘是但
有人話佢即係日本既唐狗
約瑟女
Husky
雪橇三傻之首
外表兇神惡煞,其實係老襯底
唔笑個陣可以好型,笑起上黎似智障
古時用黎拉雪橇,所以大量體力,唔同佢放一放電屋企都拆埋你,你屌佢佢仲會駁嘴

阿拉斯加
外形比husky大隻厚實,長毛
通常我見既阿拉斯家都好溫柔sweet,係狗界既暖男之一
好多先天關節同脊髓問題
拉布拉多
好多時都係用黎訓練做導盲犬,但如果冇從細訓練,都一樣可以好活潑

金毛尋回犬
同拉布拉多一樣用黎訓練導盲犬,性格同同型都非常相似,不過就係長毛版,經常係網上面見到金毛既片陪小朋,同阿拉斯家一樣sweet
點解無西摩
鬆獅同西摩
約瑟
細細粒,毛質同貴婦比熊完全唔一樣,比較唔易打結,留長可以順滑到好似人類頭髮咁拖晒地,不過比較少人會留長毛
佢地既標誌係大耳仔

魔天使
毛質同約瑟一樣可能留長拖地,又細細粒,所以兩隻拉埋黎比較,但摩天使就純白
以前電視成日聽到摩天使,而家比較少聽了,可能因為佢地心臟容易出問題
哥基wo...

成千幾年前已經有人拎黎牧牛嫁wo,點會係殘疾品種呀
仲有一種選擇, 就係唐狗!! 易教聽話又少病痛!! 不過黑色唐狗就唔好, 淺色短毛就最靚仔
西施
西施留長一樣可以好似摩天使同約瑟咁,不過因為五觀比較窄,難打理,所以為左乾淨多數都剪短

北京狗
外行人可能分唔到西施同北京,佢地最大分別係個鼻,西施係長毛,佢地就係短毛
笑起上黎仲有少少似法鬥
松鼠狗
雖然比較神經質,容易吠叫,把聲仲好尖
不過如果有美容上黎真係好cute

芝娃娃
狗界港女,同家人一齊個陣非常團結,會瘋狂吠敵人(互相觸碰唔到既時候)
一但抱上手佢地會成隻靜晒,眼大大細細隻,睇耐左其實都幾得意
哥基
上次行山見到有隻狗基上緊山
睇見都覺得辛苦
西摩
雪橇三傻中既妹妹,全身白色,個人感覺抱上黎會舒服過husky同阿拉

鬆獅犬
狗界既小剛,隻眼細細粒好似好蠢咁,但係街見到要小心,因為鬆獅真係要攻擊上黎係唔會警告架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞