有冇人細個見到某d菜式名會被佢誤導咗

273 回覆
89 Like 1040 Dislike
細個以為髮菜係某種動物既頭髮
炒米飯?

香港叫開炒飯喎?

例如:星洲炒飯 《- 米粉轉飯,要另外加錢
你d學廣東話真係學得好求其
米飯班主 同 嘥米飯 呢兩組詞,係配合埋生米熟飯呢個概念一齊解讀,要將佢準確翻譯成英文嘅話就係provider of paddy and rice, waste of paddy and rice, 「米」同「飯」係分開兩樣物件黎。 蝗語 「米飯」 = rice ,係痴埋一齊用,因為佢地飯= meal,所以要加個廢字 「米」做綴詞組成 「米飯」= rice。 廣東話多數唔分,勉強要分時會用 「白飯」而唔會用「米飯」。 所以廣東話母語嘅人見到「米」唔會聯想到「米飯」縮寫,因為從來唔會咁用
如果樓主當時細到連 炒米 = 炒米粉 呢啲基本食物都未知,點解會覺得佢先接觸到 米飯班主同嘥米飯呢啲已經比較少人講嘅舊俚語。 根本係為拗而拗
水煮魚
乜撚嘢炒米飯你支那仔
細個去台灣旅行,見到有「冰火菠蘿油」。
當時喺度諗,菠蘿油食得多,但係喺度諗點樣又有冰又有火。
之後發現原來只不過係普通嘅菠蘿油
熱菠蘿包凍牛油咪冰火
咁咪即係有呢組詞
台灣 雞翅,以為雞絲碗仔翅或雞湯碗仔翅D fd,原來係雞翼
係就叫雞啫啫煲啦
Ok 對唔住,我唔應該同智障拗
你對文字理解能力咁低,真係唔好嘗試同人討論反正你都睇唔明人講嘢
你繼續炒米飯啦,支那仔
帶佢食熟咗嘅白子仲似比人口爆咁
肉桂以為係肉點知係香料
你一上菜就講粗口?
白痴仔收皮啦你
你有冇聽過「嘥米」「嘥飯」「米班主」「飯班主」
冇呀嘛
咪即係呢兩個字係要一齊用先通順
咁咪代表有呢組字。

唔應該拗係啱
因為你先係嗰個智障
周同學話以為魚香茄子有魚原來呢啲野咁快就冇人記得
原本應該係北菇蒸雞
涼瓜牛肉
我打d野俾其他智力正常嘅巴打睇

至於看似一樣等於一樣果幾個差不多先生支那人,我就唯有無視佢算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞