有冇人細個見到某d菜式名會被佢誤導咗

273 回覆
89 Like 1040 Dislike
你叫支那做大陸即係你都係支那仔啦
梗係啦 一開始係整比慈禧食(相傳)
上海菜好多 紅油抄手 高力豆沙
做雞就是這樣
#警務人員
#受害人
#停車場
#墮樓
蟹柳
栗米班塊
就算而家都成日死心不息比佢Fake
明明想食石斑但永遠用鯰魚柳做
比青衣柳我都好吖
誤導啲咩
但佢""既位係話人用"米飯"呢兩隻字
呢兩隻字本身就係本地用法

樓主亦都只係解釋點解佢會誤以為"炒米"係"炒飯"
佢以為"炒米"係short for "炒米飯"
蝗語都係講炒飯
任何地方既人都唔會講炒米飯
廣東話入面根本唔會有米飯呢個詞,炒米點都唔會連結左 米 = 米飯 啦

問100個香港人都會諗 X米 = 米粉嘅菜式

幾細個都會諗米 = 米飯 short form,因為香港人從來唔講米飯,只有佢家庭自細就會講米飯先會有咁嘅連結
依家就係成日俾滑蛋誤導 細個明明有pat透明汁先係滑蛋
變咗做粟米魚腩飯
人哋講撚到明係「賽」
我細個成日係酒樓食係真係斑塊黎喎,個菜式名無誤導。

係依家啲茶餐廳用啲垃圾魚代替左,但睇名佢地真係又改返做粟米魚柳飯架喎
"廣東話入面根本唔會有米飯呢個詞"??
米飯班主? 嘥米飯?
而家有商品說明條例
前面咪覆左,呢兩組詞根本完全唔同用法

米飯班主,嘥米飯 呢兩組詞入面,「米」同「飯」係分開兩樣野黎
但支那語入面,「米飯」係一個詞語
唔好學埋支那人果d差不多先生精神,認真d學下廣東話,先可以對抗支那話入侵
呢邊菜起源有個傳說係話有條友想食蟹但係冇,個廚師就用魚肉加蛋白炒起扮蟹頂住先,條友食完話同真蟹可以一戰,所以叫「賽」螃蟹
咁即係廣東話入面係有組詞
只係唔會單獨咁用

所以我既重點係話, 佢認為米飯呢組詞係大陸用語
香港係會用米飯

"廣東話入面根本唔會有米飯呢個詞" 呢個陳述係唔正確
"米飯班主" "嘥米飯"就係例子
我要到2X歲同朋友食飯先第一次聽到呢個菜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞