點解港女係都要拎個廢袋,再加個muji黃麻袋?

203 回覆
83 Like 379 Dislike
agger
台仔網啲無牌子嘢。
如果拎個大書包係柒, 難道孭個靚靚袋仔, 但係又拎個皺嘅紙袋就唔柒嗎?
靚靚袋仔加孭個結他or小提琴係ok嘅! 但係孭個貴袋仔又的住個角落生物保溫飯壺袋做乜x野呢? 咁不如拎個月餅保溫袋?型哂啦..
用apps o都果班先難頂, o都唔到又唔企理一二便整.
agree
我自己咁樣配搭係因為細袋裝貴重物品,其他重嘢就放muji袋既話,拎貴重物品手機銀包鎖匙嘅時候方便好多。
如果啲重嘢同埋貴重物品放埋一齊,每次拎嘢都要拎住個咁重嘅袋,然後喺入邊搵啲咁細嘅嘢,仲要搵唔到,最後仲要摷晒啲嘢出嚟
你自己想像下個畫面啦諗吓都覺得好唔方便
因為通常細袋係裝貴重嘢,muji裝其他嘢,污糟咗爛咗都唔會傷心
打個比喻要去街市買餸,銀包電話放喺細袋,啲海鮮啊菜啊肉放喺Muji袋度咁樣會唔會好合理?正常人唔會拎啲貴袋去街市裝餸掛或者將啲餸同埋電話銀包放喺一個袋度
好合理,但因為我通常都係行街同撘車見到呢個配搭,所以先有呢個問題
咁起碼都要放到個電話銀包
因為細袋自己孭,muji 袋比男朋友孭
用嚟裝飾咪就係最大用途
要計既話耳環頸鏈戒指呢啲咪又係無用
咁放唔到水 遮 長銀包 披肩 書呢啲啦掛 唔通下下都要背囊咩
充大頭鬼唔係大陸話
唔識咪鳩噏
咁你其實可以轉位思考下就算行街搭車返工返學都係同樣道理,女仔行街都係買衫買化妝品,返工返學通常帶飯帶電腦帶外套之類,呢啲嘢明顯同日常用開既貴重野唔係同一類。

日常用開嘅貴重嘢,都係細細個同埋輕便,出街最緊要方便拎出黎用。而且你講話行街,女仔出街唔知要唔要買嘢,帶個袋備用好正常,無論係muji袋定你其他講嘅袋。

但係其他嘢通常都係大件同埋唔會經常拎出嚟用,係咁樣嘅分辨之下,分開兩個袋裝好正常。

用返街市個例子轉換,返工帶飯帶電腦帶外套全部放晒喺背囊度,第一帶飯會有味,電腦重,返工搭車嘅時候,拎個八達通出嚟,要將裝着電腦咁重嘅背囊拎上前面,之後開始係咁大個背囊入邊搵咁細張八達通,即刻搵到就好彩,搵唔到咪企喺度,然之後比後邊嘅人鬧囉,仲要打開背囊嘅時候有一陣飯味。但係分兩個袋,飯電腦一個袋,八達通放細袋,咁樣係咪容易啲揾同輕便?

同埋我真係唔明點解用咩袋都可以講,女仔用細袋用背囊定用muji袋都好,呢啲嘢企係對方立場諗吓就知,諗唔明點解樓主唔明 好多男仔成日有好多嘢裝或者冇嘢裝都用背囊,我都唔會覺得點解成日都用大背囊唔用下細袋同唔會覺得奇怪,鍾意用乜就用乜
佢靚
但好很重
點解港男係都要孭住一大個背囊,咩都放哂入去到要搵個陣要除落嚟左摷又摷到最後咩都搵唔到
香港人通常講「扮闊佬/ show off」
耳環頸鏈唔撚理啦,都阻我唔到,
嗰啲一袋二袋手忙腳亂嘅女人阻撚住地球轉先仆街呀嘛。
因為冇錢買大D既size,又想學人咩名牌袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞