400萬港紙一炮過買1400呎政府屋 政策優惠唔買就笨

170 回覆
157 Like 27 Dislike
唔係呢
我有個朋友,賣咗香港間淺水灣2800呎,攞一半錢夠買新加坡9000幾呎連泳池日日好風騷

不過住半年就冧,或者比人割韮菜
係某非洲國家20萬我起複式連花園連奴隸添
淨係去新山/batam都大把嘢玩啦
搭個半鐘船又到desaru
至於唔離開新加坡嘅話,淨係卡丁車場都四五個啦,香港一個都冇
餐廳wise,大把高質西餐,排唔到odette試吓Les amis,唔好食話我知
新加坡大部分會所餐廳唔使做member都有得食,相反香港嗰啲所謂會所串串貢
泊車又方便,求其一個suntec(類似香港銅鑼灣)有三千幾個停車位,而喺香港呢?排隊入時代廣場正常時間下要半個鐘
應該都未必會
同事喺新加坡回流
佢話新加坡政府啲政策通常滴水不漏
雖然複雜但係通常都冇乜漏洞俾人偷雞
因為人哋係精英管治
仲要係班真係精英而唔係靠父幹上去
公平競爭鬥讀書/醒
佢個仔幾似林峰
連登仔做咩都覺得悶架啦(歐美除外)歐美屈係屋企自己煮飯睇netflix =chill,其他=狗也不住
無能狂怒
新加坡房屋政策真係黐線
不過d女幾正
新加坡獨裁得黎,係本土主義
其實我都唔係支持民主
我反共,主要係支共對香港係殖民主義
新加坡無咁多郊野公園啲人咪一樣咁過?
未聽到有新加坡人希望有多啲郊野公園?
記得好似兩公婆一齊拍咸片
DLLM 有錢都去新加坡
因為佢地相對既城市綠化率高好多,你香港如果學新加坡,冇郊野公園,但又學唔到馬路綠化、市政公園咁多,然後剷晒郊野公園,再用我地以前既地積比去起樓,規劃上就完全係災難式瓦解香港既綠化平衡,倒頭來仲只係惹來支共塞入更多殖民,你就輸到底褲都穿埋,另外,新加坡兩個集水區郊野其實都唔細
我又唔覺得個啲係買唔起樓既先出去
香港都有六成自置物業率
反而我覺得更加多私樓拎
食飽飯冇屎柯,冇人生目標
先更加容易墜入空泛既精神文明追求
真其實跟返以前
樣樣嘢都好自由
但就係打擊左翼同未開放前嘅中國唔可以手軟、就好似新加坡同日本
國安係有佢需要存在
其實好多park仲要有單車徑connect哂,只係無山
香港400萬既樓 伸手就熄到燈
五分鐘掃完地
係幾方便嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞