從來一個民族一個國家,打輸仗嘅下場都係好撚慘!

55 回覆
21 Like 27 Dislike
美國玩西部大開發,d 西部牛仔片你有無睇過呀?
大清簽左南京條約割讓香港,香港人過得好痛苦?
但劉邦同漢初統治集園都係楚人,文化上都係傾向楚文化
殺晒 99 %,剩返個 1 % 咪保護囉。同保護野生動物一樣。
殺喳幾多考究唔到啦,就要臭蟲論?!
社會唔會進步?!你唔用電話用返飛鴿傳書,ok?!

樓上講日本嘅例子你駁咗未呀?!又扮睇唔到呀?!
你不如講埋蒙古啦,講到咁撚遠!
樓上講近d 嘅日本,你駁咗未呀?!
已封鎖會員 三民主義

已封鎖會員 dailuklan

屌,你搵咗動物傳心師先啦,我唔識聽你犬吠
咁果條友講咁鳩遠你咪唔好理佢
講乜fact check 西班牙果時係當人低等民族咁殺丫嘛
日本維新之後戰敗 兩次經濟奇蹟證明日本仔有料囉
泡菜都由中國二奶高麗變日本統治既三等民
再用50~60年就由乜鳩都冇現代化左 都叫有好下場既
咁你都唔可以直接忽視果段西班牙歷史架喎Ching
樓主個論點錯 拉段唔關事既歷史黎講
你就唔好理鳩佢 冇理由話段歷史錯喎
日本輸到仆街,之後成為經濟強國
樓上內容:
美洲土著大部份人係死於歐洲傳黎既天花同瘧疾

讀下歷史先啦 ,美國9成領土都係買返黎

阿拉斯拉 俄仔 中西部同法國買

南部德州加州先係同墨西哥打仗打返黎

——————-

樓主係咪鳩up唔洗fact check 大撚晒!!
樓主係柒唔洗屌?!

樓主講到戰敗就會被屠殺?!
原爆後嘅日本有冇被屠殺呀?!
其實原爆都好撚閪
個19天皇同隊軍隊食完一粒喇 累死哂班國民都唔即刻投降
食多粒先肯投

個歐洲傳黎個疾病就係打仗果時順手傳...wiki下印第安史同大屠殺先
不過冇乜人數記錄 就好似支共咁吹南京大屠殺咁
死人就實有 睇下吹幾大吹幾細

btw你年份搞楚先 開頭樓主搞錯國家
西班牙同堆歐洲國家發現新大陸果陣開頭屠殺呀收奴隸呀霸地先
幾個古文明直接滅撚埋
美國之後先買土地點計
不過美國都有為歷史負責 又記念館又盛既
即係樓主用印第安同美洲原居民講敗仗好撚慘
你用左日本呀泡菜呢D有好下場既反駁左佢咪算
呢D確定哂既史實你仲嘈乜 雖然佢一開始用錯哂國家
加拿大美國都係美洲比堆歐洲列強屠殺完好Q耐之後先自己獨立
雖然之後都有零星衝突
你係中國讀嘅歷史係噉講㗎?
你睇下Rabbit-Proof Fence呢套戲
錯就要認,咪撚好似中共咁
支那真係屈美國滅印第安
你youtube就會見到
印第安係一個統稱,唔係一個民族,佢地係不同部落組成
阿茲特克帝國、印加帝國咪一樣蓄奴將周邊部落當畜牲咁
咪一樣係帝國主義
日本 都係戰敗
但現在發展得好好
清朝已經係後嚟既入侵者, 最早係明鄭,帶班閔南人入侵台灣做土皇帝。明朝輸左之後,先至打埋佢,所清潮先會覺得呢D番外土地割比日本都無所謂。
其實要輸,唔一定要靠屠殺,科技生活質素差異太大, 長久落去,人口差距拉大,比你民主,美洲原住民一樣會輸。再加上成個歐洲咁多殖民者搬入去,美洲原住民就算唔殺,人口都會輸。
你臭蟲論咁幫手印證個樓主個論點定點...
明明大把國家輸仗都仲有好下場 特別係二戰後跟美國果堆
命題錯誤 你所謂例子全部都係有文明程度差異存在 唔係打唔打輸仗既問題

大把相近文明既戰爭例子 下場都唔係你題目所指既好撚慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞