有無人出黎做野先再讀番法律?

85 回覆
0 Like 26 Dislike
👋🏻27先讀
1. 唔難 不過除左背野 更講求識點apply argue both side
2. Degree holder 可以讀CPE, 有錢讀JD
3. Compliance周圍都有實用到
4. 有
thanks ching,我慢慢睇

我想像中嘅101係
“什麼是法律”
“法律的歷史”
“法律程序同法律的體現形式”

之類
將來諗住轉工?
我都有諗過讀CPE,但就要讀到PCLL都未必轉做律師
初入行唔係特別叻嘅唔知幾耐先上到50-60k

可唔可以問下你報邊類course?
係咪通常報外國遙距course?

咁你跟住有冇從事番法律相關行業?
啱啱揾到呢個
畫面好靚
https://lawprof.co/​
因為英國醫護人工低,所以我諗到時轉工,或者at least轉field誘因會大啲

我又聽講咁樣轉做律師要花好多時間同好困難,自己對法律行業又完全唔熟悉,我驚自己中途放棄,所以暫時冇諗

所以而家個概念就係想搵啲有興趣既嘢嚟讀下,“最好”增值到自己,又對第時轉工搵工升職有啲幫助
呢個都係重點
香港以外嘅course呢?
再利伸ielts 大概7.0
thanks ching
打算離開香港去邊?澳洲有得Online 讀

你離開仲讀咩pcll
對人訂既規矩係香港讀黎做乜
大大一個諗法,你讀咩都冇用
可以外國讀嘅
感激巴打
法律0知識可以慢慢睇了
如果對應本地case 學香港既可以點睇
search 判案書?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞