三星:7月公佈SOC設計夢之隊,2025年就會超越Apple SOC

67 回覆
1 Like 27 Dislike
如今能跟 iPhone 相提並論的大螢幕觸控音樂手機不多,iPhone 已經第三年登上機皇的寶座,難道就沒有一款手機從 iPhone 手裡將機皇的寶座搶回來嗎? Nokia 大會上最先發佈的這款 Nokia X6 就具備這樣的實力。

Nokia X6 有紅黑、藍白兩種顏色可供選擇,該機採用 Symbian OS v9.4 操作系統,基於 S60 5th Edition 平台。X6 的機身厚度只有 13.8mm,相比前作 N97、5800 XpressMusic 都要薄很多,相比 iPhone 還是略厚。另外,X6 能連續播放音樂達 35 小時,與 iPhone 相當。

定位高端市場的 X6,配備 500 萬像素的「卡爾‧蔡司」自動對焦攝頭以及雙 LED 閃光燈,這一點遠勝於 iPhone。X6 有效工作頻率為 433MHz 的中央處理器,以及 32GB 機身存儲空間,與 iPhone 旗鼓相當。不過 X6 省略了 micro SD(T-Flash)存儲卡插槽,同時 1600 萬色、360 x 640 解像度 TFT 觸控螢幕,其面積由 3.5 吋降為 3.2 吋。

另外,X6 還預裝 Ovi 商店,並支援 Come With Music 服務。Ovi 商店是 Nokia 重點打造的商店軟件,儘管目前還比不上 Apple 的 App Store,但是將來全面的 Ovi 服務,將有機會全面超越 App Store。
Btw三星之前都預自己2023超tsmc
算數啦講咁多
我反而想知佢請左咩人可以令三星覺得3年超到apple
但軟實力點都唔夠Apple嚟
三年就想超越會唔會過份自信,而家最少落後緊人哋兩代
Ok 865+用到2025先
果然係夢之隊
繼續發夢
如果隊人有Jim Keller 同有apple級R&D 同肯改用tsmc
3年追到apple 我會信
2025超越2020 M1?
轉用MediaTek唔該
要d廠肯先得
到時中國芯都追到
三叔軟實力會差過Apple?
人地三叔由頭到腳可以完完全全自己設計兼生產一部機
仲要每一樣都勁,差極有個譜
包括
自己設計嘅CPU
4G/5G modem
RAM
NAND
底板
AMOLED芒
鏡頭CMOS
電池
衰d講連OS都有(只係冇機會普及)

你Apple有邊樣嘢係可以自己生產製造?
勁極咪又係吹奏下A15,M1
同埋自己有ios
其他嘢講到尾都係靠搾壓d代工廠咋
尤其係CPU
冇TSMC幫佢整 佢食得屎啦
有人都冇用
支那連光刻機都買唔到
超英趕美啲fd?
咪就係請返apple 以前d 人
雖然認同你講嘅嘢,但呢啲係硬實力唔係軟實力喎ching
以前名氣差,而家錯過咗低價買入嘅時機
同埋覺得其他地區三星售後可能幾好幾好

但香港真係廢到仆街
係官網買野好似返返90年代咁
其實係香港代理廢定三星真係咁廢
香港不屬於全球範圍
人地講果d軟實力好似唔係呢啲…

品牌、software用戶體驗、OS、app market、售後、保養、Apple Music …

硬件再勁都要OS整合到流暢無bug

如果apple 立晒d下游部件生產、佢就係綜合型企業
三星迷上腦 癲晒
不過呢個post明明講緊粒U
有人突然提軟實力都唔貼題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞