三星:7月公佈SOC設計夢之隊,2025年就會超越Apple SOC

67 回覆
1 Like 27 Dislike
咁講返粒U,apple又咪自己做design,台積電有業界首屈一指生產技術,唔搵佢自己重新開發都唔現實
你講嗰呢啲會唔會係硬實力嚟

好多時啲人,尤其女人,買iphone都唔係因為佢個spec幾勁幾勁,而係因為一啲特殊價值,例如個人風格/品味,唔係話用iphone就grand啲乜乜物物,而係正正常常,如果唔係同樣既spec、同樣既價錢點解唔買屌米

而且好多人已經比Apple個ecosystem 同埋一啲專業軟件綁架咗,唔講其他,淨係iCloud 已經留住咗一大堆人啦。雖然三叔宜家啲旗艦手機係幾好,但tablet同laptop始終不成氣候,tablet既話,tab s8係不錯,但android tablet始終有software兼容問題,而三叔laptop就

加上你用慣咗一樣嘢之後就唔會想轉其他除非其他品牌嘅吸引力好大好大情況就好似依家仲用緊Facebook ,又唔用ig嗰啲人咁。

其實根本好多人買手機係用得ok、穩定就可以,因為粒chip幾勁都好,大部分人都唔會用得曬,你估個個都用手機打機咩

Btw搾壓都係實力既一種如果Apple本身係冇實力嘅話,佢搾壓到邊個

同埋代工廠同Apple可以話係互利關係,所以冇乜嘢嘅話代工廠都唔會突然唔做apple生意。
估唔到會出現呢句說話

當年人人眼中垃圾U 代名詞而家都可以大起色
難得
但Samsung M6其實唔差
Apple最勁最具錢就係軟硬結合既生態

你就一味講samsung硬件幾勁幾勁 全部自己整

十足十毒撚吹噓自己睇過幾多套漫畫 但身邊無人想知
你肯定三星自己設計cpu可以叫勁?現時旗艦機會用嘅CPU兩年墊底嗰兩粒就係三星出品。高通尾三都係因為有三星拖累。

仲有Apple soc設計就算落一級用三星代工甚至兩級intel代工都無壓力地過三星設計三星代工,tsmc 只係錦上添花。

多數零件廠收咗好多apple投資去為iPhone 改spec
例如LG就係因為收到apple單同投資反而賺得好過有手機部門之前
壓榨
支那洗去買?
偷返來就得
佢新出嗰幾款cpu 好似唔差
ios同android兩種系統
咁撚多年黎 唔知比乜尻
android 係google都講係一個唔係系統 唔完整
係啲傻西生產商拎哂開源黎 去搵錢
唔知比乜尻
Apple: 等我炒晒條team, 嚟緊5年我會企定定等你追

只係高通三星太hea
全部arm 公版設計
一間餐廳老闆,唔需要種菜叻,唔需要識煮餸,唔需要識洗碗,只係需要知人善任就得!明唔明?

每個部份都專心做好自己果份就得
五星級大廚使唔使自己耕田?
全力買通所有跑步軟件!跑步一定gogogo
謝賢唔使落場踢嘅
iCloud 呢個護城河真係令人好難轉會。

再加上啲蘋果係會養懶人~好多野好理所當然咁,叫啲人轉會難上加難。
lm等鞭
https://www.sammobile.com/news/samsung-dream-team-focus-new-chipset-galaxy-s23-skips-exynos/

更新:2023 2024 galaxy s 系列唔會用自家soc 3年磨一劍!
2025年超越2022年既Apple
Team夢之隊
有1000人
TM Roh帶領
大量Exynos 舊人
其實你講呢啲其實無意思,你講呢啲除非全世界無人再造呢啲硬件啫,不過以蘋果嘅財力,要搞以上任何一樣都唔太大問題,只不過無意思啫,因為佢都唔係賣ram,鏡頭,呢啲硬件生意嘅公司

蘋果佢好明白自己嘅定位,做啲咩,佢係賣產品,即係佢係定位似一間高級餐廳,佢要搞好嘅係出品同改良自己嘅出品,佢嘅生態圈就有如佢嘅set,佢要諗嘅係點改良煮法(系統),食法(ecosystem),研究醬汁同造所需廚具同半成品(核心硬件),至於你所講嘅ram,cmos,UFS,Mon等於食材,餐廳需要嘅係物色需要啱用嘅食材就得

三星定位似一個牧場入面嘅餐廳,有齊好多不同食材,但呢啲只係佢副業,所有嘅煮法,食法都係用交嚟嘅貨改良(android,windows),種種問題之下所以就算有再多創意(開發硬件),都比android同windows呢啲非自己所做嘅總成原料影響出品味。

呢點基本上所有用android,windows嘅成員終要面對嘅開發上碎片化互相影響嘅問題,google會自己搞CPU出pixel,windows自己有surface就係微軟同google終於明白蘋果成功嘅原因所得出嘅出路
你條柒頭連乜嘢係soft power都唔識就衝出嚟柒
數software都算啦又唔係喎
喺度數hardware有「多厲害」
好事嚟,但以為會用天璣取代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞