難以解釋近24萬人勞動人口的跌幅,反映了移民潮及的嚴重情況。

93 回覆
108 Like 1 Dislike
正苦無所謂, 咪搵多啲支那人落黎囉,
同埋大把人排隊做正苦工奶共搵錢, 正苦開多啲位, 唔驚無人去奶.
湯文亮間茶餐廳
怕乜丫,有大把大陸專才...
仲有部分變左政治犯坐緊監/因為政治理由被炒

Telegram起底群組「阿囝搵老豆老母」遭封鎖
https://lih.kg/3017234
日日有年輕人跳樓,一年起碼少咗600個
啲臭膠一講取代,就好刻板以為係要倒模式取代
強國人取代香港論講其實唔可行
就算大家一樣咁高咁大 無特別技術 個mindset都係唔同
香港年輕人走左去外國學新語言 新技術 就未必會再番黎
強國人黎香港只係入番中資 呃飯食 做番自己人生意
新型外資更加可以直接落sg/tw 唔需要黎hk依班新香港人
最後香港只會完全內卷化

如果香港仲留得住年輕人 尚且仲有可能有startup digital crypto 產業(其實香港已經落後左好多年 要追都好難) 但睇勞動人口數字再咁跌落去 可以準備變廢港
支國都唔夠勞動力喎!出生率低高齡化問題都一樣嚴重
俾黎生返多幾份工
日日聽老豆講

由細講咩上海取代香港 深圳取代香港,講到我宜家就黎30歲

成日話咩香港唔聽話,中國大可以唔要你,on9
搵嚟講,支那人冇可能取代到香港人
香港之所以成功, 並非香港呢個地方
而係港英政制+香港人的毅力,缺一不可
香港人的特質 是支那人無法取代的
上海取代左香港封城
支那自己都唔夠勞動力
唔通叫躺平個班黎香港返工咩

其實講中國大把人根本係笑話

1來上面自己都唔夠人
2來落黎會係咩人.....同中國人就中國人 當年夠一窩蜂落黎香港讀會計啦
踢走香港班CPA無幾年奶曬野 到今時今日落又要香港人上去
叫廢老發揮屍紙山精神出黎996007啦
人種問題 改唔到
仲未瞓醒

真係幾好嘢
加油啊頂住啊
其實叻既支那人點會落黎
北京上海廣州個市場仲大
黎香港把撚
下一個世紀香港就係兩送飯天堂
將兩送飯文化輸出歐美
呢兩年炒tsla tqqq gme btc Luna 財自咗啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞