[ReVeluv] Red Velvet 討論區 (110) - 期待到各國出Show

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
其實前面唔差 但chorus 有啲平淡 冇咩記憶點 sample歌嚟講FMR真係冇得輸.. 但個concept係幾好,同埋聽到好多舊歌名做歌詞

聽埋side track先
都係嘅,可能係上一首太過出色 不過通常都唔會連續出兩首神曲, 除咗Peek A Boo同Bad Boy
好難聽
係咪最快都要聽日先可以買到/有貨拎
今次啲Album好靚好想快啲擁有
應該最快聽日
買左成set cake好期待實物
邊到仲有cake version可以買
on9 SM 呢個時勢出首咁嘅歌
慢慢煲緊b side
咩時勢?
聽晒side track 其實基本上除咗慢歌嘅celebrate 每一首都可以做主打

我覺得最正嘅On A Ride同bye bye,係聽個前奏已經可以聽到周身郁 聽birthday就冇呢種感覺
而且做主打最重要嘅記憶點,On A Ride多到數唔晒,淨係chorus個beat聽過一次已經記得,而且首歌比我感覺更加夾今次隻碟嘅concept, 如果再豐富下個結構同層次會係一首好正嘅RV RED歌

相反Birthday 真係衰在chorus, 整體偏平淡,似side track嘅chorus, 令佢前面做得幾好嘅verse晒咗 第二段verse開始rap越嚟越多 可能因為咁聽落更加嘛嘛 一嚟啤啤rap唔係強項 二嚟加太多聽落似拼接歌

今次全部side track冇一首唔正,聽得出係啤啤style嘅歌,應該有排loop 希望birthday 都可以越聽越順耳
其實首歌loop多左都幾好聽
我而家個腦係咁 bam ba arm birthday birthday
我都開始有少少洗腦
Sm歌style
聽第一次唔好聽 聽第2,3次開始入腦
今次首歌致敬 又係side track超正 主打..

超靚
今次其實幾好聽好上腦,返去rookie嗰陣
比著而家出rookie大家其實都會失望
rbb
birthday
個人第一感覺鍾意rbb多d
concert呢s m
Rookie RBB Zimzalabim 呢啲起碼都聽得出個主軸
今次首歌俾我感覺係冇重點 唔知佢想人聽邊忽咁 聽落似拼接
依家聽耐咗個腦先開始自動播到chorus
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞