移民英國港人談半年感受 公審港人炒樓掀罵戰:遭唾棄指日可待!

48 回覆
5 Like 27 Dislike
去同魏瑪猶太人講啦
魏瑪一樣自由市場
英國要交資產增值稅,入息稅同Council tax 賺得幾多,買發展中國家REITS 好賺好多
BNO=英國150
老實講唔好賺

英國本土樓有資產增值稅同遺產稅(就算日後唔住英國都要交),租金收入又計入息稅,就算用公司hold 都要俾企業稅
俾人歧視一定有, 本身香港人的格又衰, 尤其班港女過咗去,港女啲臭格鬼佬點頂得順
原來香港人可以獨自炒起一個七千萬人口既已發展國家
會唔會太睇得起香港人
英國有Buy to let
一早預咗人買樓嚟放租
我諗英國收得就預咗什至樂於見到
呢d 新聞俾香港人睇既je
咪係 根本全個世界都係投資房地產㗎啦
樓主好嬲
已經討厭緊啦

好區家長都不滿
香港人唔好睇到自己咁撚高, London 早廿年都係比大把俄佬中東佬係咁買, 不過人地用一條街做個單位, 而家香港人買得幾個就係度話人炒貴哂, 英國係資本主義國家, 同埋地方多的是, 而家炒黎少去咪係成班港豬玩個D區, 本身LOCAL D業主都唔知幾多謝你班水魚, 本來層樓呢十年都係100幾萬HKD, 突然升到200幾 話人炒貴樓個班廢柴你自己買唔起就買唔起啦, 香港又買唔起, 去到又買唔起, 關人撚事咩, 你估過到英國窮撚真係咁易住大屋啊??
唔係有人買堆屋出黎放租你D窮撚去到同邊個租??
難以解釋近24萬人勞動人口的跌幅,反映了移民潮及的嚴重情況
https://lihkg.com/thread/3017011/page/1

港共真係好驚人走
屌, 係連登講D連登仔比唔起嘅野就係錯, 呢度好多廢柴用根本成世都一事無成, 而家英國大撚把樓仲係100萬HKD, 咁都買唔起就唔好怪人啦
大城市一直都畀人炒緊架啦
外圍d仲係合理價錢
不過個d位置有人留意啦
咁少人買就炒得貴
似係當地問題多啲
到處提價搶樓

提乜撚野價 露哂底啦支那蝗
猶太佬同印度人咪仲勁,香港人真係咁強咩
老實我唔太熟英國,不過QE咁多年資產泡沫好似係全球現象
同埋喺度揸住個物業四至五年沽出先叫真正有得賺,唔係扣扣埋埋都打平手,個炒既定義係咁咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞