地產經紀人工

64 回覆
4 Like 7 Dislike
睇你做唔做到口靚價姐
做到靚價,慳到幾十萬
自然唔介意俾果幾萬佣金啦
而家d客全都要架啦
二手要傾價,好考驗Agent功力
收得足,真係天公地道

一手收唔足,就真係好普遍
立架餐
打撚死佢就岩
82定律應該係
全行賺嘅錢入面嘅8成都係2成人賺?
其他8成人賺嘅係剩低個2成錢?
鳩噏真係唔洗本
一直都唔明,呢個行業唔係多隻香爐多隻鬼,愈少同行搵食愈好咩?點解成日show 到自己好好搵引人入行?
請下線可以抽佣,同保險一樣
如果係82定律,咁應該有部分經紀好耐都開唔到單,如果係咁會唔會比人炒?定要佢地唔收底薪做?
其實呢行好難請人
好少新人入行
班Team頭當然想請多D人,越多仔就越大機會簽到單
佢自然可以食多D Override
有D區係會炒人,有D區會選擇自然淘汰
咬雞碎咁多老底,長期咁搞都頂唔順啦
唔係好信, 以前喺屯門搵過盤
幫我搵盤個AA係祥益既, 感覺上撈到好霉
同佢對話間亦唔覺得佢似年薪過百
你幫買家慳到幾十萬,咁我係賣家就唔會比佣你,我一定劈到零。
因為所有業主開左口價出黎,其實都預左水位俾人傾,所以係睇你可唔可以套到業主口底價,拿捏到個平衡點,業主果邊岩岩好劈到正常接受範圍嘅底線,呢個就考驗Agent嘅功力

靠把口搵食真係咁易咩?
真係咁易,就人人過百萬年薪啦,仲點會有人咬老底

咁業主賣到口佢接受嘅價
買家又真係可以買平左
自然大團圓結局

當然,有時真係無辦法,口價未到就係未到,佣金去到果時只可以兩邊就下
做帶team收租佬既會想愈多人入行
做sales既會想愈少競爭愈好
祥益做既區銀碼太細 點會有肉食 做黎幫老細打工姐
同保險一樣,公司用老底買你身邊人脈
到你冇用踢走你
公司利用你
咁你都可以利用公司既
呢一行飯唔易食
有邊行易?
鍾意幾時開舖都得可以揀客
唔係業主一份佣俾公司 個客一份佣俾aa?
即係應該如果份租約萬5...佢就袋萬5
我都係咁諗,不過長億老闆佢係訪問自己咁講,佢話佢要控制agent嘅數目,同埋嗰個agent都年薪過百萬,佢話佢啲分行通常只有好少數目嘅agent
真係咁嘅話,一早發左啦
大致上正確,加多少少就滿分

同你補充埋:仲要啲公司成日要營造到好正面,拎好撚多垃圾獎,等班死蠢後生真係覺得自己好有價值

又唔睇下自己份糧係幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞