地產經紀人工

64 回覆
4 Like 7 Dislike
見啲地產經紀請人廣告話年薪百萬,個個戴Rolex,一間舖有幾多個會有百萬年薪?
一間鋪10個倒
百萬年薪唔難呀
見好多人做一單租盤收萬令蚊
跟住同人計
一單做三日左右
姐係自己一個月有十萬
再推算等於過百萬年薪
公司就收萬幾,拆完數仲有幾多
2-3%?姐係2-300?
一手好似10% 公司拆5%
自己有牌就唔洗再同team lead 拆
百萬年薪係起薪黎,平均月入300k到

利申:做左十幾年,月入120萬
真係禁有錢 就你帶佢睇樓,唔係佢帶你睇樓啦
82定律
2成人搵既錢總和
等於8成人搵既錢總和
公司同Agent預七三拆
想做到年薪過百,跑三百五十萬數左右就差唔多

真正跑到呢條數,應該係行業頭5-10%
開到單咪有錢囉

問題係點開單者 唔係新盤點解咁多餓狗搶屎https://youtu.be/LQfwZtGW048
保險好似易搵過地產,保險人人都有需要
原來搵到咁多錢,我見政府啲data 顯示年薪百萬少過5%打工仔有,做地產經紀有5 -10%人有,唔怪得知咁多經紀戴貴錶
但又掉返轉睇,行業有接近一半嘅人係長期咬緊老底
老底得幾千銀
仲慘過深水埗住籠屋嘅基層
咁個team head 會有幾多拆,如果有得拆咁個team head 同分行經理咪好肥仔?我見地產公司有啲獎比佢地,話間舖個年有2千萬營業額就比獎佢地,2千萬營業額佢地可以拆幾多?佢地應該會不停請下線加入?
個底都幾萬 加埋佣 懶嗰d 10皮左右 勤力既月球人啦
可以長期咬底嘅咩?

唔炒?
主要係睇上面保唔保你姐
不過如果個個月咬老底,唔洗上面炒,你自己都頂唔順啦
你預佢地係拆總佣金大約3-6%左右啦
所以佢地收人永遠多多益善
條Team人越多,返數越多,佢地食Override越多
當然,都要班仔做到野先有用啦

如果下面班仔唔生性,隨時做Team Head人工仲少過跑Sale
每多一個人頭,條Team要追嘅數又會大左
Team 頭都會俾區頭卒數
祥益地產老闆話佢嗰個agent年薪過百萬,不過佢唔係請好多agent,你估真定假?你估佢哋平均賺到幾多錢?
可能拆佣比例會高小小,始終同四大行規模有段距離
佢地果邊主打細價樓,以量取勝
我諗咬老底嘅比例相對低好多,點都會開到D單
不過係唔係真係個個年薪過百我就唔清楚啦
假設1000萬樓收兩邊10萬,加埋20萬
aa實際袋幾多?
如果主區自己一個做曬收足無劈佣,計埋分數俾開盤,你預4雞幾左右
而家都好難唔劈佣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞