阿仔扭計要「睇電視送飯」 港媽出街帶走遙控 迫兒睇喪屍片

220 回覆
301 Like 39 Dislike

小朋友扭計要「睇電視送飯」,令不少港媽感到束手無策。有港媽出動非常手段去懲罰兒子,只帶女兒外出家庭聚餐,留下扭計的兒子在家看電視,但只准看喪屍片,更沒收全部遙控帶出街,不讓兒子轉台熄機。

該名港媽的妹妹在facebook專頁「生仔要考牌系列」投稿,講述家姐育有一子一女,有日晚上家庭聚餐時,家姐只帶同細女出席,留下大仔在家。家姐甫到達妹妹家時,即很自豪地說︰我做咗一樣好癲嘅事,我拎哂啲遙控出街!
個呀媽心理有問題
原來家姐當日叫大仔吃午飯時,大仔回答她:「我要睇電視先食」,激到家姐發癲,禁止他進食不特些,還拒絕帶他出去家庭聚餐。家姐知道兒子「最驚恐怖嘢」,出門前開電視播喪屍片,更取走全部遙控出街,迫兒子只能一直看喪屍片。

食到差不多八時,家姐致電老公問是否是回到家中,「套喪屍片播到第幾集?」老公卻回覆「播播下停咗」,令家姐非常好驚訝,不明為何會停止播放。
又作故仔, 遙控冇左咪用電視機個制轉台囉
罰佢一路食一路睇人形蜈蚣
帖文引起網民討論,有網民不滿樓主姊姊的管教方式,「點可以咁樣嚇小朋友,好大心理陰影」、「用恐嚇的手段唔係教育小朋友的有效方法」;有人更直言「唔一定要有搖控先熄到電視架」、「其實唔想佢睇電視,就應該唔好安裝電視」。

資料來源:生仔要考牌系列
2 girls 1 cup
恐怖片先好睇
播以前港產鬼片,包佢晚晚發惡夢
熱血青年
依家新個啲電視一個制都無 得搖控
有D小朋友好中意睇屍殺列車
可唔可以講吓係邊一部,連開關掣都冇? 我想見識吓。thx
SAW 1-7
今時今日仲有細路咁鍾意睇電視
a serbian film
以前香港講 降頭d恐怖片先恐怖,
我記得有一套係 食肉醬意粉,但其實果d係蚯蚓黎,睇完後有一排唔敢食肉醬意粉
呢個老母算有良心
明知個仔會扭計都冇帶個仔出嚟騷擾人
見過有個細路 應該一二年班左右
由門口等位到有野食
不停扭計尖叫要去有wifi 嘅餐廳
冇Wi-Fi佢打唔到機
嘈足20分鐘
唔會有仔送終完
唔拎走個遙控可能佢就係睇TVB
連登仔點揀?
有冇咁聰明呀細路仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞