計劃進修PhD/Research討論區(27) The brain is wider than the sky

1001 回覆
6 Like 1 Dislike

我係哈記讀過一科grad mathematical economics
前半係pure game, prof係俄羅斯人,數學phd出身
反正一上就咩咩space。班上有個女仔對所有抽象推理問題都答到。
班後半係applied theory, 即係equation左推右推計黎計去。個女仔就hang晒機
所以數感應該有唔同類型?

你地覺得數感會包含啲咩?同有咩定義?

諗tackle一個問題的idea

我覺得有兩種
一種係problem solver 一種係諗theory
自己後者差好多 但係好想做後者

我覺得NT d theory好多都好似石頭咁爆出黎

RMT既semi circle law我都唔明點解會屎忽痕諗到出黎

點解話係屎忽痕?

點解會無啦啦諗埋d咁既野

我覺得有兩種
一種係problem solver 一種係諗theory
自己後者差好多 但係好想做後者

我覺得NT d theory好多都好似石頭咁爆出黎

RMT既semi circle law我都唔明點解會屎忽痕諗到出黎

點解話係屎忽痕?

點解會無啦啦諗埋d咁既野

都係因為physics

本身係for stat mech?

發現問題能力>>>>>數
考完試一堆人冇idea

數呢啲野,電腦計又得,搵人計亦得。但你唔知個問題同apply d咩數,就麻煩了。

咪就係要知點apply

數sense唔好個啲基本上self select去做empirical
最尾都係唔洗數

你地覺得數感同計數叻唔叻,是咪可以分開?

我係哈記讀過一科grad mathematical economics
前半係pure game, prof係俄羅斯人,數學phd出身
反正一上就咩咩space。班上有個女仔對所有抽象推理問題都答到。
班後半係applied theory, 即係equation左推右推計黎計去。個女仔就hang晒機

發現問題能力>>>>>數
考完試一堆人冇idea

數呢啲野,電腦計又得,搵人計亦得。但你唔知個問題同apply d咩數,就麻煩了。

咪就係要知點apply

數sense唔好個啲基本上self select去做empirical
最尾都係唔洗數

你地覺得數感同計數叻唔叻,是咪可以分開?

呢度有無econ人? 想問讀完cu mphil econ 直上美帝phd機會大唔大?
呢度有無econ人? 想問讀完cu mphil econ 直上美帝phd機會大唔大?

佢意思係唔洗做RA etc i guess

sor for 1999
因為一心想讀phd, 但ug cgpa得3.57, 想讀個mphil做跳板,所以想問讀完cu個 econ mphil再去報美帝econ phd既機會大唔大?

因為一心想讀phd, 但ug cgpa得3.57, 想讀個mphil做跳板,所以想問讀完cu個 econ mphil再去報美帝econ phd既機會大唔大?

cu mphil econ place去老美phd不嬲唔錯
mphil gpa ok 應該冇問題

依家econ 多數都六年
識到好幾個其實五年可以上market都等多一年儲多啲working paper先,通常咁樣會place得好啲
我原本讀果間有個就係咁做最後place左去NYU(雖然佢真心勁)

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞