網上騙案?定真係有啲咁既工?

374 回覆
2898 Like 149 Dislike
咁俾人呃到嗰班前前後後夠入咗成千上萬落佢個平台度啦

又唔見佢地報驚嗰陣俾差佬咬返轉頭 都戇居
dllm how r u撚狗咁撚
似馬來西亞口音多啲
28歲女墮求職騙案 做打手買奇異博士2戲票賺佣 結果痛失40萬
https://lih.kg/3008298

類似型式 又係假網站靠入錢賺%
到你滾大咗個本就食咗你
一條大水魚好過老實做生意
報警撚, 去報警啦, 拉到佢入得佢我同你老母屌西呀, 岸鳩仔, 唔撚抵得人搵到200蚊........白咭佬, 人地搵到騙子錢應該比讚呀, 岸撚鳩鳩咁.....
只有騙子是真的
D 垃圾中文講完都解釋唔到份工係做乜
純粹拋窒人以為係咩正經工
Fg最近都收到
Apply咗份工但應該係啲agent公司寫嘅假job post
實際就係推介呢份「工」畀你
間公司自稱MarkLogic
講嘅嘢同樓主po嘅9成似 話咩由零開始教你
係平台網站註冊一個ac
學緊個陣都可以收到幾百蚊
心諗我淨係想正正常常搵份office工咋
貪你幾舊水做乜
所以佢講完一輪之後我就無理到佢
感謝這位用戶用生命以及恆生帳號為我們揭開
這些騙人的騙局的神秘面紗

甚麼是洗黑錢?

洗黑錢 (Money laundering),即是說該筆金錢原本是由非法活動獲取(即犯罪得益),若直接使用,會較容易被發現。故此,不法份子透過不同手段,改變這筆金錢的來歷,令其看起來是循合法途徑取得。黑錢經過「清洗」之後,難以看出與犯罪活動的關係,犯罪分子便可使用這筆錢。

犯罪得益主要包括販毒、走私、非法賭博、收受賭注、勒索、敲詐、放高利貸、逃稅、控制賣淫、貪污、搶劫、盜竊、詐騙、侵犯版權、內幕交易及操縱金融市場等非法活動。

最大問題係比左咁多個人資料佢
叫你入銀行資料入數畀你
之後你收唔到數
佢會叫你同客服傾
客服會再套你資料
玩到呢步我就無玩
姓名:王建平
身份证:612628197302012418[陕西省延安地区富县(男,49岁,属牛,水瓶座)]
手机:13577773899[云南玉溪移动]

個電話係一個咁嘅人嘅,似係假多d
割禾青俾你賺到錢,笑咗
洗黑錢既拉唔到, 你仲諗住樓主有份洗黑錢會拉到???
有無報警既人聽左班警點講???
識玩一定玩一水, 收到錢就閃, 大把人咁玩了, 係班岸鳩仔話人共同洗黑錢, 大陸仔, 拉到至同我講洗黑錢啦......岸鳩鳩班報警撚.
樓主苛征咗智商稅
希望東閪張望還cyberbiz一個公道
樓主親自示範點樣抽身
佢連僱傭合約都冇冇一張,或者外判合約都冇一張畀你簽?請人做嘢係開支嚟㗎喎,尼間所謂嘅公司佢自己需唔需要報稅㗎呢??
樓主辛辛苦苦打工賺返嚟
佢無被人呃唔代表無其他受害人,啲警察懶唔想煩啫

之前有朋友做7仔,有個外國人係店拎嘢食嘢飲就坐係地下食,有cam影住都唔驚,跟住我朋友趕佢唔走,就打電話報警話佢偷嘢。

我朋友話係外國人當7仔係放題係咁食,聽電話嗰個轉接去油尖旺區某間警署,第二次再接電話時又要講多次咩事,跟住聽到係外國人就開始不停問係咪真係外國人,咩國藉,係咪差仔咋,我朋友話唔係,係白人嚟,快啲嚟拉佢走。

等好耐,差唔多廿幾分鐘先嚟到,我朋友話快啲拉佢走,但警察叫我朋友叫個外國人走,我朋友聽到就好嬲咁話:我趕得走洗報警咩!

過程當中個警察好唔想同外國人溝通,不停要我朋友做翻譯,警察話佢食唔夠個數,拉唔到佢,我朋友就話佢當放題咁食,趕又趕唔走,打佢又係我錯,唔通點啊,快啲拉佢走啦!

後來個警察對住個外國人講come come ,示意叫外國人跟佢走,就完咗件事,但都係無起訴,無落簿。
廣州嗰邊
巴打係咩網查返黎
狗:咪阻阿sir上連登出膠post啦
出入幾次響alarm 年尾AML review比人煩就唔好啦
為幾百蚊又要填表又有機凍AC玩唔過
睇完我都想賺果$200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞