油氣下跌支持區

983 回覆
47 Like 14 Dislike
開第一個位only
我預hold 半年
冇120 都唔會加
唔到60都唔敢買 今年升太多
我PUT 左XOM
2024 不過
希望你買到60 蚊
咁你應該今晚或者聽日可以加
其實差唔多 fair price 真係60左右 油股d pe都係17-18 太高
氣佢個輸出港口自己爆炸要整半年
變相本地supply大增
短中期唔駛只意大升 除非產量破底
個個知道佢未來整返好個港口就冇事
大把人入定貨對沖啦
唔係到整好升返哂先入貨
但你小心biden tax share buyback
本來庫存短缺(EOS inventories -360bcf)
而家一炸就冇左短缺(最少慳左200bcf但其實好明顯唔只 - no export in 90 days and no full restoration till end of 2022但每日2bcf 90x2已經180)
EIA 中期預測產量一路上升到98+EOY而實際上四五月maintainence season完之後都緩升緊
呢幾日都keep住96
個大環境唔同曬啦
btw以前EOS inventories -150個價係$3-4
商品入定貨仲有個問題
NG條forward curve而家係shoulder season
你入定等佢升即係個個月食roll decay
等睇GDP又負左
一衰退就無需求
Fair price 唔驚呢樣 係驚呢d價位出要收tax咁就即刻暴插 英國都收緊bp暴利稅
插啦
我加咗long term put
E 個就係換取更大利潤嘅價
所以最後
真係睇吓你點玩only
衰退真係冚家鏟
其實只要油氣跌返落去通漲就唔會咁嚴重->唔駛加息收水->股市幣市一齊升
但係OPEC+死都唔幫手想維持高油價
大戶必勝,散戶只可以硬食
納指落番去2020年武肺個底位之前
繼續sqqq
班油王之前都捱得耐
而家點會睬你
豬死了
經濟衰退既油價理論上係咪會跌?
理論上demand desturction既話油係會崩盤
當然實際睇demand係咪急插同油公司係咪有兩手準備
實際係冬天用電量>>夏天 你以為香港咩
而且油就唔係好關事 油需求來自工業~=經濟活動 發電係NG唔係油
NG入冬條數已經預左
大家係計EOS(end of injection season)儲到幾多比冬天用
班仆街捱得一年
依家要全世界同佢攬炒正仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞