[等出勇者] Yu-Gi-Oh! 遊戲王Master Duel 正式討論區(30) 融合杯慈善鳳凰大賽

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
一個都遇唔到斷線掛就遇到
我都想easy win
見對面額外得5張又奇怪日本名,諗住冇死啦直過等贏結果竟然出重裝武者加3張裝備卡

估唔到一張承影就玩殘對面
等多十幾日收你皮
十幾日後會點?
應該出新包
有冇人覺得link係玩壞左遊戲王?
融合一般要指定怪加一張魔法卡
同調要tuner加計數
Xyz要同星怪
靈擺要靈擺怪
Link係任意怪
出勇者全世界落哥布林對抗token
相劍因此躺著中槍
link怪嘅強度一般係細過xyz一級(除咗某幾張限一/禁卡)
而xyz怪又弱過同步怪一級

可以對比吓七八星同步怪嘅攻擊力同效果:紅魔龍、玫瑰龍
同樣係1+1下怪易合嘅希望王、海惡龍
除咗水機、車、ip女幾張,其他link2怪一係就限種族/主題,就算通用嘅鳳凰/三頭狗,都係低攻唔賺卡

而最大怪嘅壓制力都唔夠同步強,宇宙耀變vs link5槍管
link怪全部有條件
蛇2隻效果怪
神弓2+怪,非token
:p 非token
同人交換怪,2隻
Link怪一開始原意係限Ex區減慢展開速度
其實我覺得係靈擺 玩壞遊戲王
先要出link同ex區 壓制
但link泛用個d無乜。你未計蛇蛇。
同有個3000攻的魔女。
咪條件囉
唔係冇
要講on99,邊夠靈擺on9
如果用舊例,ex靈擺可以喺main區任意出
每回合一次靈魂充填
仲要冇副作用,靈魂充填就算扣血冇得打都變禁卡啦
啲牌差思考對靈擺deck完全唔同曬

全盛EMem魔術師同全盛征龍應該都可以一校高下
link係廢物回收,用完效就link左佢
可以唔蝕卡咁上link
同步好難唔蝕展開,唔蝕既就好多制約
靈擺on9係因為R4 on9
靈擺太屈了,個陣重有額外2個P位,加埋成7個魔陷,d P牌本身怪/魔都有效果,重要炸完係放EX,你有P牌下round又可以call返曬上場

Link怪之所以覺得屈係因為依家d T1主題deck太強勢(以MD來講)
xyz既86,你搵到邊隻同步夠佢壓制力強
同樣係說書牌,對比下qbw同碼語者嘅終場差別,就比較到有乜分別
同步:上限高,但穩定性差,一被斷就隨時乜都冇,但演到就近乎贏硬
link:上限低,下限高,被斷可以換做妥協場,都有得打下
神卡內定
y not both,魔救
86出嗰陣都冇75,同埋限埋戰士族4星,其實當年極難出到效果4就算用到都係封1trun
同埋當年出到咁多4星,直接雙色支、三色支咪仲好(所以色支禁咗)

而同步以前都有on9先攻:當年有先攻3三叉或3psy
一樣係後手唔使玩,仲要當年只係得效分一種手坑
封1t都夠死了
你話唔提禁卡,限卡嘛
你提埋咪色之,發條掉手,vfd,餅蛙
xyz堆狗卡唔少得過同調
仲有遊馬人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞