俄國一年軍費打完了! 每天在烏克蘭消耗9億美元 拖垮經濟

107 回覆
130 Like 3 Dislike
俄羅斯入侵烏克蘭,至今已經 80 多天,俄國原以為會在短期結束的武裝衝突,戰事卻被不斷拉長。軍事新聞網站 SOFREP 主編表示,俄軍每天在烏克蘭需要消耗大約 9 億美元 ,兩個半月以來已經消耗完一年的軍費。

俄羅斯在戰事爆發後,受到西方國家制裁,面臨通貨膨脹及經濟蕭條,據俄羅斯聯邦統計局數據顯示, 4 月通膨率達到 17.83% ,食品通膨年率為 20.39% ,水果與蔬菜達到 33%。

外媒預估,截至明年俄羅斯經濟可能萎縮 7%,降幅可能高達 15%。

在兩次車臣戰爭後,俄羅斯每年的軍費約為 38 億美元 ,而烏克蘭人口約有 4 千萬,是車臣的 40 倍、克里米亞的 20 倍,維持的軍費將會高出不少。

軍事新聞網站 SOFREP 主編肖恩·斯普恩茨表示,俄軍每天需要消耗大約 9 億美元。此外,俄軍還使用上千枚導彈,每枚造價約為 150 萬美元 。

斯德哥爾摩國際和平研究所 9 日發布報告, 2021 年俄羅斯的軍事支出為 659 億美元,同比增加 2.9%,略高於國內生產總值的 4%,以每天 9 億美元的消耗計算,全年軍費僅夠支撐 73 天的開銷。

但烏克蘭也並不好過,烏國財政部長謝爾蓋·馬爾琴科 12 日表示,烏克蘭被迫將 83 億美元用在軍費開支上,原本將用於國家發展的經費,被迫轉移到購買武器跟提供緊急援助等方面。
又行返蘇聯收皮模式
原來人口得4千萬 個國家版圖就咁大
烏收左咁多捐款唔計?
等睇藍屍話最衰美國佬迫到俄狗解體
普京成日覺得蘇蘇唔應該同無理由解體,自己渣旗又一樣行番佢條舊路
普京 真係一失足成千古恨
打一場仗打到成個國家走向滅亡

明明三個月前, 全世界都怕左普京, 覺得普京好有霸氣, 可以同美國平起平坐
打完攞俄佬凍結個幾千億比烏克蘭,
烏克蘭原地復活, 條血條仲升左幾倍
而家咪一樣源源不絕
濕濕碎啦, 我哋股票都輸左幾年收入啦
俄佬渣㗎
係, 單靠食資源人民本來豐衣足食
但係就係走個仆街出黎侵略地球
4千4百萬都等於西班牙既人口,歐洲黎講算唔少
美帝D先進軍援都唔洗一億一日啦, 你班俄佬D錢用晒係邊
主力未出
打一場仗露哂底
連烏克蘭都打唔嬴
會唔會俾哂烏克蘭呀
唔知刁刁會唔會過2招孫子兵法俾佢
油價上升,可以賺返晒
期待大斯拉夫第2次解體
我記得有奶俄白痴仔撐本土駐軍同出兵軍費係一樣
快撚啲滅國,搞到美股跌左咁多
俄撚核平最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞