嚴選7個 現實中好巨型嘅生物(海洋篇)

350 回覆
1754 Like 20 Dislike
呢啲嚴選po好撚過乜柒娛樂圈嚴選
平身冇乜天敵,喺海到橫行霸道,點知畀人捉上水,你話嬲唔嬲
All species of grouper have a mean mercury ppm (parts per mille, or thousand) of 0.448, which is considered moderate中等水平.

For pregnant women,it should only be consumed once a week and must be fully cooked before consumption.
懷孕女士一星期可食一次

食安中心都有指出花尾龍躉奧米加3益處係大於甲基汞的風險~
孕婦、計劃懷孕的婦女和幼童進食魚類建議 - Centre for Food Safety
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.cfs.gov.hk/tc_chi/programme/programme_firm/files/Fish_advice_for_Pregnant_women.pdf&ved=2ahUKEwiawbfk0eP3AhWOAKYKHTa4CIAQFnoECA8QAQ&usg=AOvVaw3J-cGOmGzu3gCDZmmBgv7P

汁:https://www.pregnancyfoodchecker.com/grouper-during-pregnancy-safe-fish/

花尾龍躉係可食用的。
lm
Lm
條魚本身係唔會有,但當條魚越大越老(或者生物鏈最top),身體內嘅水銀/雪卡毒素等等就會越嚟越多,主要係因為進食咗好多其他嘅海洋生物,啲毒素就會一直累積喺體內(多數情況對條魚係冇影響,但人類食嗰時處理唔好會中毒),呢個情況多數喺肉食性魚類身上搵到,最常見例子就係石班、龍躉之類
欣賞你堅持搵credible source
Mola mola都唔貼香港圖有無搞錯
海水正
live
自來也
咪係
手呢種肢體
只有由樹棲生物演化過出嚟
有能力浮既海生物洋邊有呢種進化壓力
唔係樹棲但又有握抓能力需要既生物,會進化出觸手(象鼻、章魚)
潛到幾多層
魷魚同八爪魚有冇
生命得十二個月?
即係十二個月就可以生到咁大型?
隻腳粗到
係囉我都有印象睇過
同埋好似話佢淨係比海流推郁佢唔識自己游,所以又冇自保能力又冇得選擇去邊
平時酒樓果啲沙巴龍唔無人工雜種魚來咩
Lm
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞