嚴選7個 現實中好巨型嘅生物(海洋篇)

350 回覆
1754 Like 20 Dislike
南方短鰭魷魚卵

你以為既魷魚卵:

現實:

Close-up鏡頭 (卵囊中有數十萬隻小魷魚) :

粒野喺挪威嘅Ørstafjorden搵到,科學家據採集樣本,推斷為 南方短鰭魷魚 Illex coindetii 既卵。

卵囊中嘅物體係扮大魚,佢地一個卵囊可以有五萬至20萬粒卵、孵化時間約一星期。
呢種魷魚長度少於25 cm,因生產過程未能被人類記錄,粒嘢點樣形成仍然係一個謎

汁:https://www.livescience.com/giant-squid-egg-sac.html
this
終於等到海洋篇
lm
Lm
留名,海洋真係好奇妙
molamola
Molamola 第幾
LM學嘢

想睇海洋篇多啲
高汁post
翻車魚 Mola Mola /Sunfish

最大硬骨魚、成年平均為3-5.5米及1000kg/一噸。至於壽命眾說紛紜,查到嘅係100至200年

你以為既(佢曬緊太陽、唔係反咗肚)

現實嘅佢
正面:

側面:

啱啱出世嘅佢哋 :

佢哋內臟係有tetrodotoxin 河魨毒素、身上可以有多達54多種寄生蟲(想知咩樣可以google search下sunfish parasites)

佢哋亦都係最生得嘅有脊椎生物、一次產卵可以達三億枚、雖然存活率得千萬分之一,都有30隻架

至於話佢哋好易嚇死/壓力大又死,我翻查過都係內容農場/討論區文,暫時搵唔到科學文章有確切證據如果大家搵到文章、歡迎補充
g chi
深海生物唔係好大隻就係奇形怪狀,幾型

Lm
live左 我屌
Lm
難得一live
lm
Mola Mola
高汁post要推
獅鬃水母Cyanea capillata / Lion's mane jellyfish

世界上體積最大水母,軀體可長2米、觸手長35米。壽命只有12個月

你以為嘅:

實際上:

佢地觸鬚上的毒刺會令人肌肉麻痺可致命,除非帶咗厚手套,請勿直接接觸!

Lion’s mane jellyfish (Cyanea capillata) stings ... can lead to dangerous systemic effects, including Irukandji-like syndrome伊鲁康吉症候群症:輕則精神焦慮/頭痛/噁心;重則高血壓/心臟衰竭,症狀可超過一週)
好cute喎、等我search下先
一路睇一路閉氣
LM
早咗嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞