研究證實「孩子愛打電玩」會變聰明 但滑社群、看電視對智力無益

103 回覆
91 Like 3 Dislike
唔怪得呢幾代醒過啲 baby boomer 咁多
咁寫game咪係on another level嘅聰明?
Gen Z打後玩得Tik Tok多都變晒智障,分分鐘仲蠢撚過boomer
香港啲學校都唔識教歷史
淨係叫啲學生背年份,唔單止入唔到腦
仲要磨滅哂啲興趣

我細過都係玩三國志個啲
之後讀歷史個時
直接係個腦度將件事,將佢遊戲化咁呈現出黎
打機打到歷史科係最勁個科
可以做香港之鬼
農game 都學到野既,
學時間分配同資源分配,
點樣農可以令自己先拎到啲易賺錢既角式,
從而加快未來農既速度,
分散投資定係集中幾隻玩精兵化。

打緊隻星球大戰電話game,
之前入左個公會,
啲officer 會逐個隊員分析要集中農邊隻,
打團戰時邊個行先,邊個打尾,
出曬excel 表同更表,
邊個出邊隊,點打法,
癡線玩到好似返工咁,
後來個團因爲內鬨散左,
而家都係間唔中hea 玩下。
人正常智力會增長
用完唔會
代表咩?
睇(教育)電視只係填鴨式要你吸收某指定既價值觀
所以我信睇電視令智力不進反退
十幾廿年前d online game故事背景同玩法都好多樣
複雜既技能﹑職業﹑屬性等可以刺激小朋友諗下點樣配搭得勁D
遊戲故事背景又可以驅使佢地學下課外知識 歷史科學文學都學到
以前都係玩三國遊戲對歷史有興趣 記歷史人物名都易左
打兩句都又漏字又錯字
你智商明顯低於正常人
臭作

推薦幾隻又好玩又用腦既Game
細個玩武林群俠傳學到超多嘢
其實係
打開機嘅手眼協調會好啲,反應又快啲
其實candy crush呢類game對小朋友腦部發展應該好有幫助
細個打三國game學歷史,打足球game學地理,仲有好多game以前冇中文版就可以學埋英文同識睇少少日文
以前玩FF, 真係睇晒啲英文, 玩幾集等於睇咗成套哈利波特
唔夠膽話一定係正確,但規劃同思維等等一定有幫助,同埋現今遊戲係搬到十足既現實落去,而且現實有時都會借遊戲搬番落現實
有啲game要記啲19 rule或者口訣,shortcut之類嘅嘢真心浪費腦容量同焦點,如果係例如玩俄羅斯方塊,玩得勁,其實都算係training
睇動畫睇到識日文
細個打R6 同CS 打到網吧入4強

打機學打字,打美服wow學英文
打rpg要望真啲啲劇情查字典學英文
農game學到資源分配
個moderators or mediators太唔清楚
我相信如果係上連登作為social media 既話,肯定唔會無影響

睇得多cctoy 留言應該會智力低下d
睇得多學術台真係講知識既留言應該會智力增強d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞