研究證實「孩子愛打電玩」會變聰明 但滑社群、看電視對智力無益

103 回覆
91 Like 3 Dislike
2022年05月14日

隨著科技發展,許多未成年人比起戶外活動更熱衷上網,家長擔憂孩子長時間盯著螢幕看,會影響智力發展。然而,瑞典卡羅琳學院(Karolinska Institutet)研究發現,比一般人花更多時間「打電玩」的兒童,2年後的智商分數成長幅度竟超出平均值。相較之下,滑社交軟體、看電視則無助於智力發展。

根據英國《每日郵報》、美國新聞網站「科學日報」報導,這項研究涉及超過9000名9到10歲的美國兒童,首先進行了一系列心理測驗,以評估他們的一般認知能力(智力),並調查這些孩子花多少時間看電視、看影片、打電玩與使用網路社交媒體。兩年後,有5000多名兒童仍被追蹤調查,期間也重複進行心理測驗,並盡量控制各種變因。

結果顯示,所有受測者每天平均花2.5小時看電視,打電玩1小時,使用社交媒體0.5小時,花更多時間打電玩的孩子雖然不一定比較聰明,但2年內的智力增長速度最快。卡羅琳學院認知神經科學教授克林伯格(Torkel Klingberg)表示,舉例來說,打電玩時長排在整體前17%的兒童,兩年後的智力測驗IQ數值成長幅度比平均高出2.5分,「這是電子遊戲對智力發展有益的因果效應證據。」

研究人員也發現,長時間使用網路社交媒體或通訊軟體並沒有提高兒童智力,但也沒有造成害處,同樣地,看電視也並未對智力造成顯著的正面或負面影響。克林伯格表示,智力不是恆定的常數,而是一種受環境影響的品質,這項研究仍有其侷限性,研究團隊將繼續探討其他環境因素的影響,以及兒童大腦發育與認知影響的關係。

https://www.ettoday.net/news/20220514/2251145.htm
細過玩飽劍軒轅劍識多好多字
小學讀完精英班出黎中學又咪係讀到碌柒咁
仙劍*
乜game先
打機娛樂得黎又要用個腦又可以訓練反應
睇卡通片真係純娛樂
長時間使用網路社交媒體或通訊軟體並沒有提高兒童智力,但也沒有造成害處

睇下班TikTok influencer
唔怪得男人普遍都聰明啲
因為女人唔鐘意打機 淨係鐘意碌social media睇埋啲八婆是非

成日唔用腦咪會變笨柒
一個要用腦講反應
一個只係單純視覺吸引
見d人睇IG睇抖陰睇youtube short
兩秒就下一張圖,兩秒就下一張圖
所d野碎片化表面化,睇果個都唔會入到腦,根本浪費時間
做呢研究既人 智想水平普遍低於正常人
都係覺得睇過吓書聰明啲,或者同埋心、察言觀色
我上官五連絕世啦
睇玩咩
都係睇下咩game同咩心態啫
肯認真研究隻game打法 eg槍/戰略/解謎etc 其實蠢極有限 只係未必鐘意讀書咁解
不過亞洲家長都係覺得讀書=聰明咁解
調返轉玩埋啲掛機手機game就應該同碌fb ig差唔多 個腦冇郁過
打咩機同睇咩片差好遠啦
如果佢鍾意睇啲indian講software 肯定醒過玩candy crush嗰啲game lor
唔怪之得中共要禁人打機
但又唔封連登
都要睇打咩機
而家啲電話愈來愈弱智,訓練唔到啲咩
三國志之類既戰略遊戲的確會幾有益
認同 game 有好多解謎野
小學靠玩online game學識打字,會比同齡既人認識得更多字更多成語
抖陰
連登仔IQ180
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞