馬克龍倡割地講和以保普京顏面 澤連斯基重申寸土不讓

151 回覆
47 Like 147 Dislike
個賊入屋姦淫擄掠,殺埋人
仲要顧佢顏面
馬克隆煲老藕煲傻左
認同
要割就你自己割巴黎俾個普京大帝囉,你都痴撚線嘅
係要讀的係最後一課,仲對唔對得住革命先烈
係wor,德國仲割左好多地俾波蘭,認做契弟,唔怪得要波蘭大佬保護番佢啦

咁法國割啦
歐盟真係好撚on9
德國就串鳩烏雞個官話幾個鐘後你國家都唔係度
法國又話割地
執柒左佢啦
又唔好咁講,登登頭幾日咪係德法同路人,係比 BJ 同膠拿大夾住冇得縮,過幾日,個形勢非預期,弱智都識簡邊站,係法佬重 on99
不過又咁講
如果個政制係, 香港人/連登人, 有得投票選自己元首

如果元首決定去幫受害國家出頭(包括用軍事行動)
(假設係有邪惡極權國入侵民主自由小國case)
但代價係損害自身國民利益
(例如犧牲同極權國既經濟利益, 或可能遭極權國報服)
各位有幾多會支持元首繼續幫小國出頭?

之前講德法縮沙
間中都見到有連登人講
法國總統以自己國家國民利益為先, 有乜o野問題?
如果"唔幫受害國"先對自己國民有益, 咁法國總統撐俄有乜問題?
如果國內民意係反對介入俄烏之爭, 咁總統要聽民意定逆民意好?
之前已經割左克里米亞啦
法國廿年後應該係穆斯林第一大國
咁即係同中, 俄, failed states一模一樣: 唔單止係決策/領導層有病, 係成個國家的人民思維都有問題

不過法籣西就係咁, 成個國家D人都膠膠地, 唔係極左就係極右, 歐洲膠國唔係浪得虛名架
德法成日想與俄佬合謀瓜分整個歐洲
英國佬有美國佬撐,英國其實即係美國,仔同老母咁嘅關係
咁咪唔好扮大佬囉,一方面係咁縮叫人投降一方面就講乜鳩成立歐洲軍擺個歐盟大佬款出嚟人唔笑狗都吠
烏克蘭一開始拉曬D烏奸先有得撐落去

不過我發覺主流西方傳媒幾乎無提以件事, 無依單新聞
大型傳媒而言, 係得politico有講
投降 十分和平 但冇左自由博愛
如果source得有線,大家唔好跟咁貼。
如果依單嘢唔係堅比起匈牙利同德國法國so far 算ok㗎喇
選完先爆出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞