彭博:利率上升經濟放緩 香港房地產泡沫須關注

69 回覆
29 Like 2 Dislike
壓測係假設按揭貸款者無失業無減薪,但係好多嘢講唔埋
我對蓋清好失望
我韓世一
韓總
條友一時氣話姐
韓藍兒
又一次睇到,樓淡未買過樓先會咁講既留言
求解釋

我成日都笑鳩韓腫嘅,但係佢今次好似冇錯,壓測唔理存款嘅

如果失業真係會領嘢嘅,如果真係冇儲蓄
不過我唔覺得有人會咁痴線過到壓測嘅人工都月月清
年年都話跌, 真係跌先算
問咗房屋台未?’剛需‘啊!
見到"你覺得"呢三個字,基本上都唔洗睇

你覺得負資產銀行一定會call loan
你覺得賣樓再leverage 買基金會賺
你覺得只要維持戶口有一定水平,就唔叫補倉

其實人廢唔緊要,有自己睇法都唔緊要,咪害人啦
壓測係假設按揭貸款人無因為賣左老母層樓 走去買槓桿基金 而畀老母斬死,但係好多嘢講唔埋

壓測係假設按揭貸款人無上連登做傻淡 但日日畀人常狗咁撚 搞到自尋短見,但係好多嘢講唔埋

壓測係假設按揭貸款人無賭波賭到差人一身債,但係好多嘢講唔埋
應該橫行啦,上車盤跌都唔會跌好多
須關注
香港人好撚有錢
【香港經濟】陳茂波預告失業率數據再攀升 
宏觀解讀
15:31 2022/05/15
【香港經濟】陳茂波預告失業率數據再攀升 下調香港GDP預測毋須悲觀、金管局承接百億港元沽盤後流動性仍充裕

▲ 【香港經濟】陳茂波預告失業率數據再攀升 下調香港GDP預測毋須悲觀、金管局承接百億港元沽盤後流動性仍充裕

香港今年首季經濟實質收縮4%,港府本周下調香港經濟全年增長預測,由《財政預算案》時預測的2%至3.5%,降到1%至2%。財政司司長陳茂波預告,本周公布的2月至4月失業率將進一步惡化,但近一個月疫情逐步受控,社交距離措施亦分階段放寬,只要疫情持續回穩,失業率可望見頂及漸有改善。

香港於1月至3月失業率為5.0%,較去年12月至今年2月的4.5%增加0.5百分點。

陳茂波表示,即使全年經濟預測下調、失業率仍趨升,而且資金逐步外流,但籲市民毋須太悲觀,只要疫情穩步受控、穩住信心,本港經濟可望回穩及稍有增長,並指出新一輪消費券已於4月發放,4月零售和飲食業收益數字應可看到較明顯的回升,預計兩期消費券合共可為經濟帶來1.2個百分點的提振作用。

港府降全年經濟增長目標到1%至2% 原預測增長2%至3.5%,詳情可見【下一頁】

金管局一周承接117億港元沽盤 陳茂波:港元流動性充裕

在資金流方面,陳茂波指出,因應港元近日觸及7.85「弱方兌換保證」,金管局按機制在市場承接共117億港元資金,釋出等值美元,維持港元在兌換保證範圍內。他重申,從2008年至2015年期間,累計有約1萬億元資金流入香港市場,在2015年至18年美國利率正常化周期,資金流出規模只是流入量的12%。

陳茂波續指,本港銀行體系結餘超過3200億元,流動性仍充裕,而且本港有4,657億美元外匯儲備,有能力維持聯繫匯率制度,目前無見到港元和相關衍生工具市場有異常活動。而且港元兌換保證設在7.75至7.85兌一美元之間,實際上下波幅只有1.3%,即使資金流走,也不會令商界面對匯率大幅波動風險。

陳茂波提醒,加息難免會影響到全球資金流向、資產價格甚至經濟活動,也增添企業及市民的貸款利息負擔,而且美國加息速度和幅度都勝前一周期,影響會更大,籲要「保持警惕、持盈保泰、隨機應變」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞