袁國勇指本港進入「控疫」狀態 料高危人士11月須打第5針 市民要打第4針 呼籲「唔好再硬頸」

330 回覆
33 Like 651 Dislike
可以做到全世界第一個國家打第五針,好自豪
我係疫苗撚呀Hi
3,5,7年後,仲有幾多苗撚可以生存到?
做人唔可以比人牽住黎走
又唔係狗
以色列有冇做埋研究
睇下疫苗對返工同堂食既反應
sorry,係兩針
半年一針
打足一世針不是夢
成個世界都共存緊,就得支共同港共咁撚on9,硬頸過條撚係都要清零清到潔癖症咁。
你個外國係指陰曹地府呀?
香港仆街就係因為香港多呢啲仆街
無,所以留返俾香港人提供研究數據
幾時第50針
打完針就唔會中?
打完係唔係一定唔會重症同死?
支針係唔係冇副作用?
屌你打撚夠未?
g chi
人地專比廢老打
仲要打唔打都得,自由選擇
香港就冚港剷齊齊打
仲要強制
廢老滅絕計劃
打黎把撚,未打嗰d永遠無可能追到佢個要求
1針都未打 仲有5枝要追數 不了
我就係咁撚硬頸,係唔撚打㗎啦!
元教受你最撚高危,最好每星期都打一針囉!
不過對於是否需要打第4劑疫苗,各界意見不同,有專家認為,以目前而言,開打第4劑疫苗,不是最佳的防疫策略。美國食品暨藥品管理局(FDA)新冠疫苗高級顧問希爾德雷斯(James Hildreth)認為,病毒不斷變異,但是新版疫苗尚未跟上步伐,且目前無任何數據顯示第4劑疫苗有其必要,或對大多數人有幫助。目前情況來看,第4劑僅產生邊際效用。以色列先前研究顯示,打完第3劑4個月後再打第四針,並未明顯引起更多免疫反應,抗體濃度僅暫時高於注射第三針後的水準,之後又回歸原樣。

以色列當地規模最大醫院希巴醫療中心(Sheba Medical Center)在1月發表的研究顯示,施打第4劑疫苗後,體內的抗體濃度有所增加,比打第三針時產生的濃度更高,但仍不足以預防感染Omicron變異株。

以色列衛生部也指出,對於健康的年輕醫療人員從業者而言,施打第4劑可能只有「微不足道」的好處,但對於60歲以上族群,接種第4劑疫苗相對第3劑的保護力約提高了2倍,希巴醫療中心也建議高風險族群接種第4劑疫苗。

施打第4劑疫苗後,體內的抗體濃度有所增加,比打第三針時產生的濃度更高,但仍不足以預防感染Omicron變異株。
6針邊夠,起碼打7針先得啦
蒲頭
苗撚準備好味
夠鐘防感冒 快d去打第四針喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞