有無poker高手睇過mathematics of poker

92 回覆
2 Like 4 Dislike
Holdem 係個expected value 遊戲。從對手角度,flush draw 有9個outs,flop pot odds 1:3,turn pot odds 1:5。所以當你flop bet <1/3 pot size, turn<1/5 pot size,對手理論上必定會call,仲要未計對手有implied pot odds(即係搏中咗然後charge 你),你大約參考哩個數字去打就知應該點bet
咁如果turn出多隻同花色既應該點打好?
我無答案,你可以run gto software 睇suggested bet size/或者按你對佢認識判斷佢中牌未。
你個問題缺失左好多野好難討論,要俾埋你咩位置,後手幾多,咩open 既pot ,對手以你既理解係鬆定緊
Flop exactly 係咩,你手牌係咩,你自己有冇blocker
大家都有100bb
我btn vs bb, 拎AKs raise到5bb, bb call
flop AK5, AK同花色, 我中AK top pairs
如果唔知對方loose 定tight ,你有位置,我又覺得唔使打咁大
flop pot(10.5BB),打33 - 50% ,如果再call turn 就算中左花,就再睇下對方打咩,因為你唔係draw dead 架ma,同埋對方可能都係Ax 跟你個preflop.
相反如果你係無位置,你應該preflop 3-bet 左人,再打槍大既C-bet 呢個flop。
帶番個頭盔,我唔係咩高手,純粹玩過下討論。
可唔可以講多啲點處理turn/river出多隻花, 即對面有機會draw中左flush
有位又驚咪可以check back
我自己應該會繼續barrel if btn vs bb
咁check back pot control左 如果river跌隻blank card佢打你咪好舒服call囉
And hero’s image,table dynamics,對手thinking level,大家有冇history etc

愈多info先愈容易去分析一手牌,而唔係成日話「我渣xx,出面xxx,點打好」,答都無謂
Flop 全範圍cbet 因為有range advantage
比人re-raise 都一定call因為有好多買花 對面得set 5 beat 緊你
如果佢call咗你
Turn 跌隻同花 inpo 都應該要打 因為佢仲有好多Ax Kx with backdoor
Call 埋
River 就thin value 佢
見fatty佢地個教學呢排有優惠
有d心郁想買
Ching有冇興趣夾? 留個tg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞