(一人一樣)以為好好食…結果唔識欣賞嘅料理/食物

849 回覆
3376 Like 164 Dislike

生蛋一定係垃圾,吸收率低
熟蛋一定比生蛋好好多,單講烚蛋,烚過龍個黃會變灰色,應該係會有流失。但如果「熟晒」係指剛剛熟,蛋黃絕黃色,咬落唔乾唔散會痴咬有彈力係最好,而且好好食。好多人唔食黃係因為以為黃熟左就係好乾,其實係過熟
奶油果
雞蛋經烹煮後,有機會令內含的維他命A、維他命D,又或一些具抗氧化的營養素流失。
要新鮮蛋先好飲 飲過用啱啱屙出嚟嘅蛋整 甜甜哋又有蛋味
懷石料理,唔係難食,不過唔明點解咁貴。
黑松露
如果飲開酒,兩三杯威士忌都唔會有咩感覺
其實全世界咁多wine tasting既學問
咁多人去品嚐紅酒白酒威士忌青酒龍舌蘭伏特加
唔係話一定要覺得酒好飲
但擺明就好多人覺得酒好飲
點解要因為自己唔鍾意就吹到全世界都無人鍾意嗰種味道
唔似飲緊酒叫做好酒,你不如都係飲番利賓納啦
細蚊仔口味未開發嘅人覺得酒難飲
有次去扒房食飯,未試過成塊和牛剧扒
諗住好豪氣咁叫咗一大塊,頭個幾啖入口即溶勁好食但係食多兩三啖就發覺唔對路,肥到反胃但係因為好貴我格硬食哂

之後成晚個胃頂住訓唔到,半夜火燒心咁,第二日全日都無胃口食嘢
平野先會咁
和牛真係生食牛油咁,食幾舊就正,自己煮控制生熟都搞唔掂
好多食物新鮮整原產地食先好食,一雪藏,凍咗,拎去其他地方賣會變得好難食
以前細個睇TBB啲古裝劇又係以為呢樣野好好食
似精液 以為比人口爆
我就係細個睇完tbb有咁既諗法,以為係糖味零食
點知食落去 嘩咩黎架 成串掉左
魚糕正喎魚糕湯加多份炒年糕冬天食完個人暖曬
陣味同奶臭西差唔多
血腸
英國果隻或者係韓國果隻都食到想嘔
腥到仆街
韓國啲燒酒真心痴線乸喉嘅
正常和牛全熟逼多啲油脂走先食到
果啲和牛刺身壽司他他真心頂唔順
鵝肝
部隊鍋根本就係一堆垃圾簡單野打邊爐式咁一獲熟
都唔知之前香港吹咩風要跟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞