開門見廁、離地插蘇!260萬新居屋5大騎呢位逐個睇

77 回覆
2 Like 4 Dislike
2014年引來全城瘋搶的首批復售居屋5屋苑業主陸續「收鎖匙」入伙,其中青衣青俊苑近月有業主收樓,記者隨專業驗樓師到訪一個大約400多平方呎的中層單位驗樓,除了「開門見廁」設計,業主及驗樓師共綜合出單位5大「騎呢」位,包括廚房去水喉短了一截、插蘇位「離地」等,不過驗樓師指單位「甩漏」不算太多,更沒有「空心磚」情況。

記者 譚靜雯 鍾雅宜

政府2014年復售居屋,首批居屋屋苑被指大門對正廁所;單位設計、外觀及間隔更被指與公屋無異。其中青俊苑共有465個單位供選購,業主等候逾兩年,近月陸續獲房署通知取匙入伙。《蘋果》記者隨專業驗樓師鍾智剛到訪一間中層07室、面積約430平方呎單位驗樓。該單位買入時約260萬,呎價約5,700多元。

鍾智剛指廁所及廚房均沒有空心磚問題,單位批盪亦沒有出現空心或鬆散,手工尚算不錯;不過廚房設計不夠貼心,因洗衣機水喉位置接近廚房門口,但去水位卻設在近窗位置,兩處有一定距離,「呢類單位屬半裝修式單位,理論上來去水位應該做好哂,唔使再接駁水喉,但若果咁樣設計,業主要另外再搵水喉師傅整一小截水喉,收費相對較貴。」

業主亦發現單位其他「騎呢位」,如客廳、睡房、廚房及浴室均配備燈咀,但燈咀是市面上較難購買、俗稱「釘頭」舊款式,有別於常用的「螺絲頭」,業主指收樓後找遍多間電器店才成功購買釘頭燈泡,料裝修時會將全部拆除改成「螺絲頭」。

業主指兩間睡房燈掣位置亦較「騎呢」,他指一般睡床會放在近窗位置,房間另一邊安裝房門,若如此設計,燈掣便會位處房門後,「我一開到房門,唔可以即刻開燈,要入咗房閂埋度門先開到燈。」2間房間的插蘇位亦無故「離地」一米,有別於客廳設在地腳位置,業主認為使用上會不便,要額外花錢重置在近地腳位置。他粗略位計單是更改插蘇位置、換燈咀及加裝洗衣喉等工程,估計可能要額外花近2萬元裝修費。

業主亦從大廈處理單位執漏問題的人員口中得悉,大廈不少單位均出現煤氣喉過長問題,「因為條喉太長,裝煤氣爐時條喉會頂住個爐,有工人會強行將條喉推出啲,搞到條喉同外牆石屎有少許分離,可能會有少少漏水。」

除了「騎呢位」,單位亦有不少「甩漏」,鍾智剛指廁所洗手盤水龍頭較鬆,「日後有機會愈來愈鬆,一開水龍頭可能飛埋一邊,亦可能會漏水。」洗手盤亦無法儲水,估計是去水位有罅隙;他亦發現房間其中一隻窗外有「鬆位」,闊度足以攝入一張信用卡,「有空隙即係有機會入風同浸水。」而房間地台角位亦有少許傾斜,但對計劃鋪設地磚的業主來說影響不大,鍾給予單位整體82分(100分滿分),他指以如此售價,單位已算高分。
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170627/56878502

青俊苑不少單位均是「開門見廁」的設計。

鍾智剛提醒業主應檢查門窗開關是否順暢。

記者隨驗樓師到中層07室一個單位視察。

廁所設企缸,已安裝基本設備。

鍾智剛指,廚房洗衣機的水喉與去水喉相隔一段距離,業主需多花裝修費駁喉。

廚房洗衣機的水喉與去水喉相隔一段距離,設計不夠貼心。

廁所洗手盤較多「甩漏」,水龍頭較鬆,洗手盤亦無法儲水。

業主計劃將房間門口設在右邊,結果燈掣會被房門遮蓋。

單位的燈咀全是市面上較難購買、俗稱「釘頭」舊款式,有別於常用的「螺絲頭」。

房間的插蘇位全設在離地約一米,業主指需花錢重置。

單位其中一隻窗戶可攝入信用卡,鍾智剛指可能會導致漏風或漏水。

青俊苑兩幢居屋近月陸續入伙。

其實D公屋居屋係咪專登設計得越黎越差等我呢D窮人見到佢有一批設計得好D就謝天謝地咁
其實D公屋居屋係咪專登設計得越黎越差等我呢D窮人見到佢有一批設計得好D就謝天謝地咁

我老豆成日話好多年前 有個地產商係新聞訪問個陣話:政府d公屋起得太靚會冇人買我地d私樓” 。

利申:聽老豆講左好多年,家住公屋

或者咁講,居屋價錢唔好期望有私樓質素
離地一米係要方便殘疾人士
但有幾多係殘疾?
上個月先做完
景唔錯
d野就一般...
我寧願買以前啲居屋,公屋當居屋賣
呢個政府仆街黎 都唔係以民為本
做啲野一年差過一年
做啲野一年差過一年

康和式
260萬你仲想點呀屌

岀現了,又係呢d反智豬西
260萬你仲想點呀屌

岀現了,又係呢d反智豬西

260萬但你屋企落大雨會漏水
原全唔覺係問題
做啲野一年差過一年

根本就係公屋格局
以前住家維邨居屋個幾座, d間隔勁實用又冇呢d騎呢野,勁正
公屋當居屋賣貴d比香港人
公屋就比新移民
入息過左抽居屋又買唔起私人樓就租唐樓
屌啦星
得門口燈掣同窗唔夠貼係正常comment
得門口燈掣同窗唔夠貼係正常comment

洗手盤果個呢
嫌就唔好住讓出黎唔該
260萬你仲想點呀屌

言下之意你覺得260萬好撚少
你用入息中位數計下香港要儲幾耐先有260萬,就知有一半香港人要用呢個時間or above黎買呢D質素既樓

然後再用其他地方既入息中位數計下用同樣既時間,可以儲到幾多錢,買到當地咩質素既樓
插蘇離地一米有咩問題 其實仲好過貼地 唔洗成日烏低身 離地一米先方便抆&插喎

唯一問題係外露出來唔好睇啫 但真正識室內設計嘅人 真係話咁易都遮到 三兩下手勢完美隱藏啦

我都咁話
比我除左廁所門, 其他入伙裝修時都會拆晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞