(代鄰居po)鄰居道門比消防爆錯門

506 回覆
1515 Like 29 Dislike
話說今日返到屋企,見到隔離鄰居(我地後邊叫佢做A啦)猛屌,原來把鎖比消防爆門爆爛咗,咁佢把鎖又唔知咩防盜鎖咁好撚勁,爆門就剪斷咗道門,咁就要成道門換

重點嚟啦

原來件事就係有鄰居報警就話有濃煙,石Q又話係A個單位有煙,消防嚟到個時就真係有煙,睇哂幾層樓同報警個鄰居都話啲煙係A個單位滲出嚟,於是就爆鳩佢門,爆完之後發現唔關佢事,原來係樓下個閪呀婆煲燶嘢,咁開頭消防爆門前有問鳩樓下個呀婆有無煲燶嘢,閪呀婆就話無,所以先以為係A個單位有煙。

後尾點解會知係閪呀婆呢,因為個閪呀婆偷偷地將個煲燶嘢嘅煲扔去後樓梯,咁岩比另一個消防周到

問題嚟啦,道門就肯定唔關消防事,賠就唔會係消防,咁究竟賠償道門係歸管理處事定係樓下閪呀婆事,另外閪呀婆屋企人就話消防爆錯門搵返消防,唔關佢屋企事,態度極閪,因為我都係到睇住

利申:因為係私樓,所以無房署咁好免費幫你換門
自己賠
家居保險?
9up公屋仔
消防就一定無事 管理處就理鳩你 你自己追到個阿婆咪追囉
話定比你聽
消防一定冇法律責任先
但有責任出report比返當時人/保險公司
10.發生火警時消防處的權力
發生火警或其他災難時,處長或主管消防處或消防處任何分隊的其他成員可 —— (由1961年第1號第4條修訂;由1961年第42號第2條修訂;由1975年第29號第9條修訂)
(a)為保障人命財產,採取他覺得必需或合宜的措施;
啊婆都唔會追到
佢只係話自己無, 唔係話你個單位出事
所以只可以怪管理處無睇清楚就比消防爆

窗外有煙就應該消防+管理處CONFIRM單位先爆
CONFIRM錯左 我覺得消防都有問題 雖然你唔可以告到佢
唯有自己換門留返d錢唔告

之後大把野玩
自己換 再告阿婆
自己換左道門先,留起d 單據,影曬相
再慢慢拆
其實三方都有責任
首先一定係阿婆唔岩先
其次,管理處又亂鳩咁up 佢責無旁貸
最後,消防雖然係信錯人,但佢都算係專業人仕,咁都唔識自己判斷,佢都難逃責任
住喺樓上 大把嘢同個呀婆玩
咁點解A個單位又真係有煙架呢
依D好可能自己比 真係算個戶主唔好彩 你要搞咪民事叫阿婆賠返

消防真誠相信果度有火警危險 係法律上拯救生命/財產係抗辯理由黎 唔會搞到佢
其實應該係鄰居唔岩
佢點解一口咬定係你單位

笑人公屋仔正仆街
肯定人地唔啱
但未必追到錢…到到都唔會咩呢d責任
可能人都死左都未定到邊個賠
清,唔好咁敏感,佢應該係利伸自己係9up 公屋仔姐
呀婆啲煙整到成條走廊都係煙,不過聽話A個單位門口特撚別大煙
係搵消防,再搵返保險賠

消防就算有冇爆錯門都好,一樣要做276,你問佢拎返就可以
佢淨係留低咗個電話比鄰居

個鄰居獨居老人成70歲屋企人去哂美國,有時都幫手睇住呀伯
自己換左先 之後出封律師信叫佢賠 輕鬆 簡單
私樓仔比較易起火
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞