(QP JJ) QP EXAM Jun 2022 (1)

680 回覆
11 Like 2 Dislike
咁就汶水左d ,但都可以試下 話疫情影響 同佢講想extend 幾耐 話幾時會考到等
我寫話佢第一年轉 仲要during the year 咁data conversion可能唔完美 procedure就答翻要understand 同 test 呢D IT野
Q1 我反而覺得 epayment唔係重點,epayment都可以錯,就算唔係epayment,如果有POS interface with ledger都可以準,payment唔係關cash/ar/ecl果D事,同occurrence唔係無關,因為accrual basis? 我覺得重點應該係有無人reconcile果D,不過題目無講,然後睇翻past paper 有D都係問revenue occurrence,我見到其實多數都係做analytical review,比較revenue同cos果D,如果差唔多percentage change,risk就低,我係咁諗
至於服務亂開單,其實past paper多數唔係都用題目資料,而家咁強調apply,題目無特別寫service嘅問題唔係多數唔係重點?

Q2 agger
Q1 3分係咪答 analytical野,睇翻past paper相關題目好似都主要用fs D數據黎答,cos/gross margin果D。

Q2係咪答IT野多,我答咗好多IT野,唔係嘅話就12月再考過
有冇人知m14 最尾嗰條點答
屌我都係 難到成份都覺得唔識做 但pass左
但炒左另一科
邊科?
今次考完感覺如何?
12上次retake pass左啦
今次考11似又炒
師兄頭腦好清晰
下年見
咁就跳去fraud其實問呢D assertion好少會要你主動講fraud,除非真係好明顯個題目寫到出黎,我覺得佢自己update,但最重要係有無人review/approve果D,同埋segregation of duty,不過題目咩都無講,至少無話無呢D,咁就判斷唔到control risk,唯有判斷inherent risk,咁應該所有control都幾乎唔使考慮,所以我覺得個manager點monitor個app唔係題目重點不過唔知marking scheme係點,8月出答案果陣睇下
都市傳說?
未咁快啦
module幾時出result?
幾時見到
月尾啊
月尾
都市傳說係幾號開始想玩玩了
應該19號
都市傳說係點㗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞