(QP JJ) QP EXAM Jun 2022 (1)

680 回覆
11 Like 2 Dislike
part b講明jointly elect
ching 準備fail啦
Billy把聲真係好難頂
又用英文教 又重口音
聽到頭都痛撚埋

最後自己比錢另外報其他

有個advocacy好似
最尾嗰個
幫吓你手,登緊你囉
要叫麵仔
M14 最尾嗰條係咪change of intention??
唔係
想知再講
係 請講
ethics + mandatory disclosure 夾埋都19分,IT/estimation各自抄D野,Q1唔難,未必低啦,係果條怪咗D姐
你無答想知,唔講
想知
根本分分卷都係咁,我隻隻字我都睇得明,夾埋成段都睇得明,但唔知做咩

同n 年前dse 第9味無分別
答咗rental income, Trading receipt
Q1果3分似熱身 source都鳩寫啲嘢
Q2真心on9 問loyalty pos 同app就係唔問concept store 明明concept store最多嘢寫
occurence 果3分我寫low, 因為好似佢自家由5間店, 開多3間concept room, 新開果3間concept room全部收epayment (定好似題目話大部份收epayment), epayment 搵番epayment service provider 拎report d 數就好難會錯,

不過其實好多不確定, 佢3間concept room 係有賣服務, 賣服務如果亂開單,係無人知架嘛, 因為都無貨out from inventory, 但我又點會為左果3分咁樣展開咁多...

Q2 accurancy, 我就認同佢係high,
因為我咁睇, 佢係2月中開始有customer loyalty programm, 之後年中再有新POS system, 姐係佢盤帳由3段時間組成, 1) 1-2月中, 2) 2月中引入customer loyalty program, 3) 年中引入POS,
姐係盤帳有2次加入新野, 2次都可能有data loss, duplicated entries,...

除左自營果5+3間店, 我記得佢有20間(?)唔係自己GE店, 我假設佢地都有customer loyalty program 同用佢地個新POS, 咁覆雜性同出錯GE機會又再高D,

BTW, 係咪真係無年考QP, 考完試M11,12,13,14都無人推post,,,
BTWBTW, 我下次考CPAA了, 因為我到左10年
8 我亂填,
我用HKSA240 話auditor 要有professional skepticism during the audit.
話佢一間只在香港有鋪位GE公司, 做property management 點解有咁多curreny ge account, 點解有需要20個物業用300個銀行戶口,
之後佢Group C 好似wealthy xxxxx xxx? 同property management 唔相關?
點解property management 會有loan, 佢多數收款應該都係received in advance,
(其實我唔知Group C 個balance 話wealth xxxx係乜),
會唔會係indicator of fraudulent reporting, & misappropriation of asset or money laundry

其他題目, 我唔夠時間做, 用左太多時間去做Case, 得番1個鐘做short question, 有成20分無做,,
想問題第一題revenue occurrence ROMM 你地寫乜?
第2題, customer loyalty and new POS system , accuracy ROMM係high, 你地又點寫?
Q1果3分似熱身 source都鳩寫啲嘢
Q2真心on9 問loyalty pos 同app就係唔問concept store 明明concept store最多嘢寫
occurence 果3分我寫low, 因為好似佢自家由5間店, 開多3間concept room, 新開果3間concept room全部收epayment (定好似題目話大部份收epayment), epayment 搵番epayment service provider 拎report d 數就好難會錯,

不過其實好多不確定, 佢3間concept room 係有賣服務, 賣服務如果亂開單,係無人知架嘛, 因為都無貨out from inventory, 但我又點會為左果3分咁樣展開咁多...

Q2 accurancy, 我就認同佢係high,
因為我咁睇, 佢係2月中開始有customer loyalty programm, 之後年中再有新POS system, 姐係佢盤帳由3段時間組成, 1) 1-2月中, 2) 2月中引入customer loyalty program, 3) 年中引入POS,
姐係盤帳有2次加入新野, 2次都可能有data loss, duplicated entries,...

除左自營果5+3間店, 我記得佢有20間(?)唔係自己GE店, 我假設佢地都有customer loyalty program 同用佢地個新POS, 咁覆雜性同出錯GE機會又再高D,

BTW, 係咪真係無考QP, 考完試M11,12,13,14都無人推post,,,
BTWBTW, 我下次考CPAA了, 因為我到左10年
Pass 左幾多科 寫信去公會可extend wo
真? 可以extend 幾多期? 我只係pass 左2科, (其實我無再做會計/審計相關GE工作,, 最近幾就來10年先考番)
今次MC 應該都fail, 因為time management好差, 我執唔倒D easy mark,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞