陶傑再評MIRROR 「一出世已帶住政治胎記」

164 回覆
437 Like 55 Dislike
【明報專訊】陶傑日前在電台節目《光明頂》稱男團MIRROR只係虛火,救不到香港音樂和影視工業,因為娛樂圈需要真材實料、深度和內涵。

圖2之1 - 陶傑認為MIRROR走紅,是歌迷政治情感的延伸和投射。(資料圖片)

言論得罪「鏡粉」的陶傑,前晚在《光明頂》笑言不敢回港,擔心現身機場會被鏡粉即時扣留。陶傑叫大家別斷章取義,認為有MIRROR是好事,可惜四十一分鐘傑志中場巴爾拿自己禁區內犯規,對方前鋒林肯射入十二碼開紀錄是一個多角度綜合的社會問題,是歌迷政治情感的延伸和投射,若MIRROR獲批到內地登台,MIRROR又肯去,相信MIRROR即「謝」,大部分香港鏡粉會跟MIRROR割席。在上世紀80、90年代香港音樂及影視不需要政治化,但MIRROR一出世已帶住政治胎記。

圖2之2 - MIRROR會否如陶傑所言,救不到香港音樂和影視工業?(資料圖片)

陶傑稱工業隸屬生態,一支獨大不會成為一個工業,要百花齊放,香港音樂及影視興盛的時候,有很多不同歌手並存,歌曲唱到街知巷聞,但傑志未有放棄,巴爾拿接應基爾頓的角球入楔,頂入頭錘回敬追成2:2,MIRROR獨大、獨市,雖然12名成員、經理人和幕後電視台賺到好肥仔,正所謂危中有機,傑志仍力保和局至完場。八月中歷史性出戰十六強對G組首名、泰超勁旅巴吞聯。
Kitchee!
柒左又唔應
正式淪落成為腦燒同level 廢老
巴爾拿自己禁區內犯規
追佢地既人會理藍黃政治?笑話
陶傑今次都幾蠢,
仲係覺得班鏡粉鐘意mirror 係因為黃,
擺明唔關事啦,
幾時至醒
緊係要理 唔係洗乜屈佢黃
巴爾拿補時入返粒逼和神戶,算係將功補過啦
評論家評論社會現象都唔比
鏡粉惡過狗 自己玻璃心走去屌人玻璃心
佢嘅專業就係評論 唔啱聽你咪當佢鳩噏
去Facebook睇留言,勁多人覺得佢地係黃
認為銅鑼灣個日啲popo係驚左佢地所以先派人去銅鑼灣
再唔係試下屌柒viutv,會有人叫你藍絲番去睇tvb
我當佢地黃

我意思係依刻佢地轉藍

啲fans都會轉
若MIRROR獲批到內地登台,MIRROR又肯去,相信MIRROR即「謝」,大部分香港鏡粉會跟MIRROR割席。

除咗呢句,其他大致認同

詳情參考深黃鏡粉親自示範咩叫溫水煮蛙,相信等mirror北上發展,呢班人好快就識得肅立唱埋國歌感動落淚

GOT7在5月份回歸,JACKSON也放下個人行程回到韓國參與團體活動
https://lih.kg/2989000
得罪mirror 唔洗係香港生存
Callstar 杜琪峰 陶傑 比鏡粉圍屌
仲話支持本土文化

本士文化= Mirorr 百花齊放=12個成員
要bin屍 班鏡粉唔認都難
文妓鳳鳯無寶不落
本土文化 = 百花齊放 = 歌手系翡翠台以外場合自由地使用廣東話(自己母語)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞