【連登 商業電台 光明頂 討論區(八十九)】

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
真係好撚蠢
以為寫英文就可以幫手宣傳
個個喺到寫essay
搵鬼睇咩
呢樣19講得岩,其實邊有得推,一係就直情唔做,否則都無得推,牌就正苦俾,點玩都得
黎明都要做呢d show啦
獨裁者個思想係唔可以用正常人嘅諗法去睇
佢地只係要穩固個位 咩大陸香港管法唔同 wfc?
仲有班友會幫佢奶袋底做埋佢諗唔到嘅野 真係天真嬌黎
老實講呀,就算今日香港無晒演藝人,班fans都會睇其他架啦
呢個似
我相信總會有不離不棄,差在多與少
算鳩數啦
香港封埋youtube + FB + wtsapp
全面用微博 + 微信+B站

到時先好再討論
BTS係全部外國fans
Wembley仲要全場大合唱韓文歌
除咗防彈都冇人做到啦

我地香港鏡仔Benchmark返大陸隊TFboys可能有得揮嘅
全部都係二打六 有幾多真係紅得起?
班友自己咪又係搭黨鐵,根本自己都做唔撚到佢地自己既標準

仲有呢條on9先好笑
屌你連十八樓c座今晚都講mirror
仲有,如果俾佢哋係大陸爆紅,大陸本土演藝界會唔見好多錢。而家係香港嘅所謂維穩,都係維護利益,講到尾,錢
師兄都有道理

補充一下少少

1. 口講亞洲第一係姜濤 頒獎禮自己爆出嚟,真心吹大

2. ViuTV應該真係想攻東南亞(未夠level國際級住)。佢個黃Viu 平台東南亞搭晒路,可能真係落手打入當地市場。

咁小小超本人其實都有心仲東南亞生意,好似FWD個保險都有海外網絡。

四大家族入面,李家相對較少all in 中國。Viu發展海外即管睇下有無得做。(但唔排除小小超都會變馬雲)
中共為什麼打教育、培訓、娛樂、遊戲產業?
中共最近對文化領域、餐飲服務業的毀滅性經濟打擊,許多人看不懂。打螞蟻金服、滴滴共享車、地下影子金融如P2P,尚可理解為派系間的金融勢力鬥爭,但是打死數以千萬就業人口的服務業,對共產黨執政有什麼好處?發瘋了?
沒發瘋,是我們外人的智商比不上共產黨,就像許多公司的智商比不上可口可樂一樣。共產黨一黨專政靠得也是市場佔有率,但不是可口可樂的胃納量,而是「可惱可恨」的「腦納量」。
是的,每個人只有一個腦子,這個腦子在每個特定時段內只有有限的腦納量,喂飽了科學就餵不進習近平思想,聽了流行歌曲、打了遊戲就沒時間再塞政治內容。腦子裡天天閃出趙薇、吳亦凡、小S,那麼毛澤東、習近平的偉光正畫面就記憶體不夠了。
這是一場腦容量之戰,這是一場時間用途之戰。更重要的,這是一場注意力之戰!
記不記得20年前互聯網方興之時的最時尚概念,「注意力經濟」?替你賺錢的不是產品、不是你的生產力、不是你的供應鏈,而是客戶的注意力,也就是「眼球經濟」。現在,注意力經濟、眼球經濟徹底威脅到中共的執政了。舊時代的中共,最怕的是所謂的「搞組織」,只要你不串聯人,它就可以放你一馬。新時代下,不用物理性的去串聯人人了,手機粉絲圈就可集結力量。
因此,中共必須打壓各種粉絲圈,教育的、傳播的、娛樂的、遊戲的、食品口味的、服裝時尚的。凡是有影響傳播力的,都要管起來。不久後,連內衣品牌都會管起來,不信?我們走著瞧。
呢個係大環境問題
個藝人有無料係今日既香港都要面對
以前既天王巨星放係今日既時空間都係咁
咁有無禁mirror?

你都講黃色歌手 mirror幾時有政治表態?
唔係因為黃絲自己政治投射,唱到咁難聽,香港都未必咁多人追捧啦。 英國佬聽開Adele, Ed sheeran 點會聽嘈音落後音樂呀
唔會紅.同Jackson Wang比爭太遠
下下政治化 討論無結果
送中都收左皮啦 有咩好講
好老實,如果真係入支,我一定唔撐
不過而家好多人都未入就當入左
應該都係公司教佢玩ambiguity
佢哋要搵嘅錢,我相信都夠佢哋喺香港用。但Viu tv會唔會放過用佢哋去搵更多錢又或者打底tvb 嘅機會,就未必係班fans最想見到嘅結果
請問而家除咗881903 仲有邊到有重溫
你都真係重度 同你討論係我錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞