中國網民質疑《派對咖孔明》辱華  車牌號碼發音似「討厭支那」

123 回覆
177 Like 3 Dislike
辱華專家 ptsd證書
好多人唔識日本人簡化讀Number個方法
佢地先唔會咁傻逐個數字都用多音節去讀。
否則一個電話號碼要讀幾耐先完?

所以直接讀首音47291就會係 しなにくい
無咁複雜。
47291,乳滑密碼,大家記住
唔講都唔知

電話既7唔係讀なな?
仲有3可以用
防老番手段
Shi na ni kyuu i
支那憎い
7係なな(nana)
原來睇錯,你都係打なな
9好似有另一個 ku
支那人學人地日文 人地都未屌鳩你地辱日啦
load 咗陣先get到個讀音
d數字的確係有簡化版既讀法,不過要講電話號碼比人聽果陣,唔會有人用簡化版,至少我住左5年未見/聽過有人咁講
呢d簡稱通常係用於一d有趣味、唔formal既場情況,例如係改節日名。
而且有d數字係有兩個讀法,咁就造就左好多變化出黎。好似4可以係「よん」(yon)或者「し」(shi)。

題外話,分享一個大家都可能需要知道既用數字簡稱黎命名既節日,就係パンツの日啦!
8月2日
8 = はち(hachi) / ぱ(pa),呢度佢地用左pa
2 = に(ni) / ツー(tsuu,借用英文two),呢度佢地用tsuu
合埋就係パンツ(pantsu,底褲)既諧音
每逢呢日,twitter都有好多野睇
B站正版
連登好多人唔係睇正版
講少句當幫忙
根本成班都被迫害妄想症
其他人係睇劇情睇畫功
佢地係全神貫注搵出疑似辱華成份
14億精神病
人哋嘅動畫
鍾意點撚樣搞咪點撚樣搞囉
唔鍾意咪咪撚睇
嘈撚閂晒
8月2 パンツ
如果辦公同對客一定唔hea用簡化讀法(等被人屌)
但如果係你啲圍內人就會
根本有心發大
日後俾到理由排斥外國公司入去中國發展
自己國內公司就可以食晒成個中國市場

中國經濟愈差
更加多無關係嘅嘢都會監硬話玉華
agent 47
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞