銀行好chur點解仲咁多人做?

206 回覆
15 Like 85 Dislike
算啦 佢可能連bank點分類都未識

btw
你講四大行我明 但第五大真係未聽過
仲要Citi排後過DBS咁搞笑?
淨係計香港retail排名?
但可以0首期入市 同埋而家加息週期 利息都開始有so
不過前提要人工本身夠高
就算真係四大銀行咁排都唔代表佢地個MT program 係咁排 我就覺得BOC HSBC HSB DBS MT program一年收咁多人算係2nd tier MT program 因為唔難入 可能對你黎講好難?
得滙豐/行山先有,其他bank 就不如街plan
Teller grade 2-4 人工大概15K-25K,睇年資同每年嘅appraisal
CSM/PBM grade 5-6 人工大概20K-30K,同上
RM grade 6-12(以前好似5都有),分水嶺開始出現,人工大概30K-80K
BM grade 9-12,大概70K-10K
以上都係大概數同計老底,未計bonus同incentives
聽返嚟:江湖傳聞升得最快已經係30歲11仔(non-sales)
已經係歷史紀錄。
邊間難入呀咁?SC HSBC? 我識會考7A 拔尖u grad入SC MT 既同學過左35 都仲未ED 到,HSBC 最叻果兩個MT 一個去左做AO一個去左virtual bank,你想講邊間?我諗我識既MT 點都多過你,同埋我想講大部分MT 玩一排都係跳出去,唔係太多由頭坐到尾

Btw 你肯比你30 歲SC MT 原地升到ED 10 萬一個月既朋友既名未?
BM 9 仔好低人工,70k 既起碼10 仔
11-12 通常已經係小區長
值情年頭就叫你plan哂一年既假期計劃啦
咁肯定唔止,我以前跟個BM 9仔都有6xK,幾年前嘅事,而家基本都70K起跳
11-12仔嘅BM通常都坐大行,正常兼任埋小區長
包唔包ibank?
好搵囉,唔少人未夠30已經一球一年
但係chur到J都冇力打
BO 邊Dept ? 聽frd 講 legal/ compliance 幾好景
幾錢人工先
果時得一年工作經驗,好低人工
sorry
今年開始一球係FG底薪,未計骨頭個價
咁其實average 30歲 retail mt可以去到幾多萬想學野
連登吹水大會開始fg基本50k做幾年就500k
前面開始左啦

識人渣打MT一年升一級,30歲升到ED 位一個月十萬

到依家仲未見到個名
大把一年一球包埋bonus
以前銀行特別高人工, 因為一到金融風暴果啲週期就炒人
依家香港無晒週期, 變左銀行又高人工又長期穩定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞