銀行好chur點解仲咁多人做?

206 回覆
15 Like 85 Dislike
薪高糧準福利好
但做狗
唔駛學歷應該得低下職級,依家連開戶口同RM大部分新請都要大專以上
咩department 咁得閒
想升SVP好難,好多人成世都係做到avp/vp
人工其實retail bank back office 都唔高,做廿年可能都有40k
銀行個range咁大好難答你喎,街邊teller仔又係銀行,大行入面既private banker/ibanker又係銀行,前者唔洗學歷跑到數都叫收入唔錯,後者更加唔洗講,啲女聽到都濕曬
有人已經開左名比左example又唔係講緊我自己我又唔係做銀行 我呃你做咩你做唔到唔代表冇人做到 接受現實啦
屌 唔跳梗係唔高啦
出去打個白鴿轉加一倍都仲得 仲有邊個咁on9同一個位做廿年架
有人已經開左名比左example又唔係講緊我自己我又唔係做銀行 我呃你做咩我同你做唔到唔代表冇人做到 接受現實啦
有冇巴打有興趣入大貓?
BOC HSB DBS 都係2nd tier MT program啦 一年請咁多
師兄做咩位?幾歲?
行山teller多唔多數要跑?
白痴仔,佢個例子你睇左未呀?07 年grad 今年30 歲?佢唔係原地growth 上去架,冇你講一年升一級升到ED 呀,好心你咪咁懶啦,禁入去睇都唔做,搵到15k 工未?
見你岩岩grad 冇耐講多啲比你聽下啦,香港HSBC BOC SC HSB 統稱四大銀行,DBS 叫第五,之後Citi 繼續數落去

請問邊間先係1 st tier 呀?定spin 去ibank? GS MS JP ML ?

可唔可以具體啲講呀?次次都冇實質既野去support,一味鳩吹,你話識人30 歲ED,叫你講個名講到依家都未有,要執人口水尾,仲要唔係你自己講既criteria

好心你就潛啦
大眾見到的銀行得分行
因為佢地本身太少金融相關資訊
對sales的印象永遠停留在分行見到個d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞