金庸小說閱讀順序一問

144 回覆
11 Like 4 Dislike
連城訣係咪完全獨立?

係啊 基本上 天龍射鵰神鵰倚天笑傲碧血就會互相有關 書劍同兩本飛狐就連住 其他全部獨立 時間點上全部都可以排埋落一個time line 不過基本上前者同後者完全無關 就算同樣係丐幫 前者嘅丐幫同後者嘅 宗旨同作風都似係兩個唔同組織
連城訣係咪完全獨立?

係啊 基本上 天龍射鵰神鵰倚天笑傲碧血鹿鼎記就會互相有關 書劍同兩本飛狐就連住 其他全部獨立 時間點上全部都可以排埋落一個time line 不過基本上前者同後者完全無關 就算同樣係丐幫 前者嘅丐幫同後者嘅 宗旨同作風都似係兩個唔同組織
我當日就睇雪山先,因為夠短,試下自己頂唔頂得順先睇小說先,最初都係由少本數開始睇

到而家射鵰神鵰書劍冇睇,但其他睇晒

天龍鹿鼎笑傲都好睇
不過我最鍾意係連城

狄雲真係好撚慘

連城係ending 係最shocking
第一下覺得 下 完左喇?
跟住就開始loop 水笙句說話
天龍
睇哂小說 有無好睇既電視版介紹?
天龍

其實電視好難突顯到內心同好多野會skip 左
但射鵰好悶的

好睇過倚天先啦

agger 射鵰比較吸引
天龍

其實電視好難突顯到內心同好多野會skip 左

我覺得 03 版算唔錯
我當日就睇雪山先,因為夠短,試下自己頂唔頂得順先睇小說先,最初都係由少本數開始睇

到而家射鵰神鵰書劍冇睇,但其他睇晒

天龍鹿鼎笑傲都好睇
不過我最鍾意係連城

狄雲真係好撚慘

連城係ending 係最shocking
第一下覺得 下 完左喇?
跟住就開始loop 水笙句說話

睇連城必睇後記

天龍

梁家仁版
鵰呀
除左三部曲
書劍同唔知邊本都要順住睇
雪山之後到外傳
其他冇乜所謂
天-射-神-倚-連-笑-白-鴛-俠-碧-鹿-書-雪-飛

跟時間嘅
連城一定要同笑傲一齊睇
同樣比人屈嘅人唔同嘅下場
一下睇到反差
碧血劍同鹿鼎記啲人有關係
見到九難都唔會r頭
雪山飛狐同飛孤外傳其實可以講係平行時空黎
但可以照睇 雪山之後先飛孤都唔錯
天龍係我睇曬十四天書嘅動力
唔睇佢先我覺得我睇完三部曲就完

雪講闖王死左之後會係書劍後面?書劍乾隆啦喎
天-射-神-倚-連-笑-白-鴛-俠-碧-鹿-書-雪-飛

跟時間嘅
連城一定要同笑傲一齊睇
同樣比人屈嘅人唔同嘅下場
一下睇到反差
碧血劍同鹿鼎記啲人有關係
見到九難都唔會r頭
雪山飛狐同飛孤外傳其實可以講係平行時空黎
但可以照睇 雪山之後先飛孤都唔錯
天龍係我睇曬十四天書嘅動力
唔睇佢先我覺得我睇完三部曲就完

雪講闖王死左之後會係書劍後面?書劍乾隆啦喎

自膠 講胡斐的確係之後
最緊要跟喜好

一開始一定唔可以睇:
書劍(初作,預左未成形,所以故事武打都好淡)
白馬,鴛鴦刀 (太短,未了解金庸你會難d投入)
鹿鼎記 (清泉,要最後睇! )

中意狂打既,又唔怕長篇,可以先睇:
天龍 笑傲

中意打但想短短地慢慢識應:
碧血劍 連城決 俠客行 雪山飛狐+外傳

一黎就想追長故:
射鵰 神鵰 倚天
個人喜好
射鵰係典型奇遇升lv 故仔

我覺得幾本長篇最悶係神鵰 愛情故仔

倚天奇遇升lv仲誇張
學左九陽,再學乾坤大挪移,張無忌已經天下無敵

出身唔同

郭靖所有先天條件都差好多

張生老豆老母同義父師祖都已經唔係普通人

學完神功唔止單打無敵,仲要做埋明教主
樓下是但一個護法已經勁到仆街

一個窮撚升LV
一個富二代升LV

無錯 老豆老母都係富家人士 親友都係社會高層點鬥呀 武功仲撚離地又九陽又大挪移又聖火令神功仲有讀書100醫術100 傻佬晴點鬥 好在有雙手 加2鳩流九陰18掌

入面稍為實力接近佢既張三豐、左右使、蝠王、獅王全部都係佢自己友
佢果堆正派掌門既敵人全部差幾皮

佢明明屈哂其他人機
但係成日好似比人摙住春袋咁
次次都唔出手
比人屈都唔出手
空有一身武功都多餘嘅
細個唔知咩來借左本倚天睇 睇到一半唔知講咩就放棄 轉左睇連城 個故事幾sad 狄雲被人屈入左獄 但識到丁典大哥出生入死 個種男人浪漫 之後血刀個段又係正野 大個左再睇返 主角換係我既話會諗擇萬師妹定水笙

俠客行個故事都係正野

天龍係我入門長篇小說 游生做兵既行為 天龍我覺得以前CCTVB搵黃日華做蕭峰好有味道

笑傲個種江湖味都正
建議短篇先 連城 / 俠客

千其唔好書劍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞