金庸小說閱讀順序一問

144 回覆
11 Like 4 Dislike
多謝各位,不過都係個個唔同意見,好難落手
但射鵰好悶的

好睇過倚天先啦
射鵰係典型奇遇升lv 故仔

我覺得幾本長篇最悶係神鵰 愛情故仔
其實本本都正

一睇停唔到
跟時間係咪

越女劍 天龍 射 神 倚 笑傲 俠客行 雪山飛狐 飛狐外傳 碧血劍 鹿鼎記 書劍

連城 白馬 鴛鴦刀 我唔知個時間係咩 太耐冇睇

推薦睇射雕三部先

其他都冇乜所謂 不過最好
雪>飛
碧>鹿
連城訣真係必睇
射雕>神鵰>倚天>天龍>笑傲>碧血劍>鹿鼎記
睇完呢7本夠入金庸post
射鵰易入手 會講武功係有上乘同癈武功之分 天龍劇情太亂 一黎就全部上乘武功 唔啱新手 但無疑佢同鹿鼎係咁多本中最神
天龍同笑傲講好多ethics
鹿鼎記就金庸寫曬咁多本之後黎個180度大轉變咁寫 非武非俠 同過往d主角相反 但都係好神又好搞笑 好啱收尾用

時間點係
天龍>射雕>神鵰>倚天>笑傲>碧血劍>鹿鼎記
睇完射雕神鵰倚天三本後當前傳咁睇天龍
俠客、連城
通常三步曲順住睇左
大部份人第一本係射雕,之後神雕倚天
唔建議跟時序或寫作次序
因為天龍太勁,應該留後啲睇,書劍太悶,睇完未必會對金庸上癮
通常: 三部曲>天龍>笑傲(因為笑傲會提返天龍嘅武功)
其它: 碧血>鹿鼎, 書劍>雪山>飛狐
其它連城,俠客,越女劍之類夾集喺中間睇下就得
跟時間係咪

越女劍 天龍 射 神 倚 笑傲 俠客行 雪山飛狐 飛狐外傳 碧血劍 鹿鼎記 書劍

推薦睇射雕三部先

雪>飛
碧>鹿

碧血劍應該要係書鹿之前 之後到書劍 雪山 飛狐
跟時間係咪

推薦睇射雕三部先

雪>飛
碧>鹿

碧血劍應該要係書鹿之前 之後到書劍 雪山 飛狐

連城都應該係清朝掛
但射鵰好悶的

好睇過倚天先啦

射鵰黃蓉未出黎之前係悶d
點解天龍冇咩拍出黎
天龍根本就神作
簫峰簡直就係男人中嘅典範
笑傲、俠客、連城是但一本先
點解天龍冇咩拍出黎
天龍根本就神作

拍咗都未必會睇 好難會有人完美演譯到喬幫主個種正義同霸氣
睇鹿鼎先囉。其實其他幾部冇咩大關連

你睇晒其他未?
你睇完其他再翻睇鹿鼎記會發現驚喜⋯
點解天龍冇咩拍出黎
天龍根本就神作

呢個真
喬峰粗中帶細
照顧呀朱呀紫個種柔情
虛竹搵百兩金
段譽搵林峰
由短篇入手先
連城訣,飛狐外傳,書劍...
再睇其他較長既是但一本

我個陣都係咁
碧同鹿都有分先後
細個都係睇射鵰先

其實冇咩所謂啦

老老實實我覺得就算三部曲分開睇倒轉睇都係完全冇問題

倚天奇遇升lv仲誇張
學左九陽,再學乾坤大挪移,張無忌已經天下無敵

倪匡有代寫

份量幾多就唔清楚
點解天龍冇咩拍出黎
天龍根本就神作

呢個真
喬峰粗中帶細
照顧呀朱呀紫個種柔情
虛竹搵百兩金
段譽搵林峰

佢個種修養真係好難憑演技表現到 而且書入面佢外表高大魁偉 香港大陸加埋演技最好個d好多都細粒 選角堅難 反而段譽易好多 是但揾個傻佬厹就得
笑傲先

倚天奇遇升lv仲誇張
學左九陽,再學乾坤大挪移,張無忌已經天下無敵

出身唔同

郭靖所有先天條件都差好多

張生老豆老母同義父師祖都已經唔係普通人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞